• Припинення діяльності без попередження


За ініціативою банку розірвано агентські угоди з суб’єктами підприємницької діяльності про здійснення обміну готівкових валютних цінностей. Заздалегідь про припинення діяльності обмінних пунктів податкові органи не були повідомлені. Чи підлягають поверненню кошти, сплачені за торгові патенти?
(Д. Кулінич, Одеська обл.)

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Закон України
98/96-ВР — від 23.03.96 р. «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (зі змінами та доповненнями);
Постанови
108 — Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. «Про Порядок заняття торговельною діяльністю i правила торговельного обслуговування населення» (зі змінами та доповненнями);
576 — Кабінету Міністрів України від 27.04.98 р. «Про затвердження переліку послуг, що належать до побутових i підлягають патентуванню»;
72 — Правління Нацбанку України від 19.02.2001 р. «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» (зареєстрована в Мін’юсті України
15.03.2001 р. за № 237/5428, за текстом — Положення № 72).

Законом № 98/96-ВР визначено порядок патентування операцій з торгівлі готівковими валютними цінностями, які здійснюються суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами у пунктах обміну іноземної валюти (ст. 4).
Під торгівлею готівковими валютними цінностями у цьому Законі розуміють продаж готівкової іноземної валюти, інших готівкових платіжних засобів, виражених в іноземній валюті (у тому числі дорожніх, банківських та персональних чеків), а також операції з дебетування кредитних (дебетових) карток в обмін на валюту України, інших готівкових платіжних засобів, виражених у валюті України, а також в обмін на іншу іноземну валюту.
Під пунктами обміну іноземної валюти у цьому Законі розуміють:
обмінні пункти уповноважених банків;
обмінні пункти уповноважених банків, розташовані поза їх операційними залами;
обмінні пункти інших кредитно-фінансових установ, які одержали ліцензію Нацбанку України на здійснення операцій з торгівлі іноземною валютою;
обмінні пункти суб’єктів підприємницької діяльності, які діють на підставі агентських угод з уповноваженими банками.
У разі коли суб’єкт підприємницької діяльності має структурні (відокремлені) підрозділи, торговий патент придбавається окремо для кожного структурного (відокремленого) підрозділу (обмінного пункту).
Суб’єкт підприємницької діяльності, який припинив діяльність, що відповідно до Закону № 98/96-ВР підлягає патентуванню, до 15 числа місяця, що передує звітному, письмово повідомляє про припинення такої діяльності відповідний державний податковий орган. У такому випадку торговий патент підлягає поверненню до державного податкового органу, що видав його, а суб’єкту підприємницької діяльності повертається надмірно сплачена сума вартості торгового патенту (ст. 2).
У разі коли суб’єкт підприємницької діяльності припинив свою діяльність i при цьому до 15 числа місяця, що передує звітному, письмово не повідомив про припинення такої діяльності відповідний державний податковий орган, сплачені кошти за торговий патент поверненню платнику не підлягають, оскільки зазначена норма Законом № 98/96-ВР не передбачена.
Крім того, ст. 9 цього Закону передбачено, що податок на прибуток суб’єкта підприємницької діяльності чи структурного (відокремленого) підрозділу, який підлягає сплаті до бюджету, зменшується на вартість придбаних торгових патентів.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 15 квітень 2003 року