• Діяльність ломбарду


Ломбард здійснює операції з надання позичок населенню під заставу майна. У випадку неповернення позичок ломбард реалізує заставлене майно через власний пункт роздрібного продажу. Скільки торгових патентів необхідно придбавати?
(Н. Пугач, м. Черкаси)

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Закон України
98/96-ВР — від 23.03.96 р. «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (зі змінами та доповненнями);
Постанови
108 — Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. «Про Порядок заняття торговельною діяльністю i правила торговельного обслуговування населення» (зі змінами та доповненнями);
576 — Кабінету Міністрів України від 27.04.98 р. «Про затвердження переліку послуг, що належать до побутових i підлягають патентуванню»;
72 — Правління Нацбанку України від 19.02.2001 р. «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» (зареєстрована в Мін’юсті України
15.03.2001 р. за № 237/5428, за текстом — Положення № 72).

Законом № 98/96-ВР визначено порядок придбання торгового патенту на здійснення торговельної діяльності та діяльності з надання побутових послуг.
Патентуванню підлягає торговельна діяльність, що здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами у пунктах продажу товарів (ст. 3 Закону № 98/96-ВР).
Під торговельною діяльністю у цьому Законі слід розуміти роздрібну та оптову торгівлю, діяльність у торговельно-виробничій (громадське харчування) сфері за готівкові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток.
Порядок патентування діяльності з надання побутових послуг, що здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами як в окремих приміщеннях, їх частинах, так i за їх межами, передбачено ст. 31 Закону № 98/96-ВР.
Під побутовими послугами у цьому Законі слід розуміти діяльність, пов’язану з наданням платних послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків, включаючи кредитні картки.
Постановою № 576 затверджено перелік послуг, що належать до побутових i підлягають патентуванню. До них віднесено послуги ломбардів (коди виду послуг 18601 — 18629) з приймання від населення предметів особистого користування та домашнього вжитку.
Таким чином, ломбарду необхідно придбавати торговий патент на здійснення діяльності з надання побутових послуг, а також у разі реалізації заставленого майна — торговий патент для пункту продажу товарів на здійснення торговельної діяльності.
Вартість торгових патентів на зазначені види діяльності встановлюється органами місцевого самоврядування в межах граничних рівнів, визначених Законом № 98/96-ВР, з урахуванням місцезнаходження пункту продажу товарів та асортиментного переліку товарів — для торговельної діяльності та залежно від місцезнаходження об’єкта з надання побутових послуг та виду побутових послуг — для здійснення діяльності з надання таких послуг.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 15 квітень 2003 року