• Виключення з податкового боргу сум податків,
списаних АК АПБ «Україна» з рахунку підприємства


Рішенням господарського суду орган державної податкової служби зобов’язано виключити з податкового боргу підприємства суму податків, списану АК АПБ «Україна» з рахунку підприємства, яка, однак, до бюджету не надійшла з вини банку. Регіональний уповноважений ліквідатора АК АПБ «Україна» визнав кредиторські вимоги податкового органу щодо спірної суми податків, списаної банком з рахунку платника. Яким чином провадиться виключення з податкового боргу платника таких сум та як вони відображаються в картці особового рахунку АК АПБ «Україна» у зв’язку з неперерахуванням їх зазначеним банком до бюджету?
(Рівненська обл.)

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Закон України
2181-III — від 21.12.2000 р. «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (зі змінами та доповненнями, надруковано у «Віснику» № 25-26/2002);
Накази
37 — ГДПІ України від 12.05.94 р. «Про затвердження Інструкції про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного обліку податків i зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів та до державних цільових фондів», зареєстрований у Мін’юсті України 25.05.94 р. за № 114/323 (у редакції наказу ДПА України від 03.09.2001 р. № 342, за текстом — Інструкція № 37);
110 — ДПА України від 17.03.2001 р. «Про затвердження Інструкції про порядок застосування штрафних (фінансових) санкцій органами державної податкової служби» (зі змінами та доповненнями, за текстом — Інструкція № 110, надруковано у «Віснику» № 13/2001);
226 — Держказначейства України від 10.12.2002 р. «Про затвердження Порядку повернення платникам помилково та/або надміру сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів)» (зареєстрований у Мін’юсті України 25.12.2002 р. за № 1000/7288, за текстом — Порядок).

Пунктом 2.2 Інструкції № 37 визначено, що рішення (ухвала, постанова) суду (господарського суду) про нарахування або визнання недійсним відповідного рішення органу державної податкової служби про застосування та стягнення сум штрафних санкцій, донарахованих сум податків, скасування раніше нарахованих сум податкового зобов’язання є документом, на підставі якого здійснюється нарахування платежів шляхом занесення інформації про податкові зобов’язання платника до бази даних.
У разі набрання чинності рішенням (постановою) господарського суду про списання (скасування, виключення з обліку тощо) та поновлення податкового боргу (податкового зобов’язання, штрафних санкцій, пені) платника податків структурний підрозділ стягнення податкового боргу за резолюцією керівника або заступника керівника органу державної податкової служби готує рішення про списання (поновлення) суми податкового боргу (податкових зобов’язань, штрафних санкцій, пені), зазначеної в рішенні господарського суду, у зв’язку із набранням чинності таким рішенням. При цьому керівник (заступник керівника) органу державної податкової служби приймає рішення про списання суми податкового боргу (основного платежу, штрафних санкцій, пені) незалежно від формулювання, що міститься в рішенні (постанові) господарського суду (а саме: виключити, списати, скасувати суму податкового боргу, зарахувати як надходження тощо).
Після підписання рішення про списання (поновлення) суми податкового боргу керівником (заступником керівника) органу державної податкової служби воно передається до структурного підрозділу інформатизації та обліку для проведення в особовому рахунку платника податків.
При цьому таке списання (поновлення) не впливає на суми нарахувань платника податків, а змінює сальдо розрахунків з бюджетом.
Зауважимо також, що вищевикладене не стосується випадків скасування господарськими судами рішень податкових органів про донарахування сум платежів.

Консультують фахівці Головного управління адміністрування облікових показників та звітності ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 15 квітень 2003 року