• Спрощена i загальна системи оподаткування:
відвантаження та оплата товарів


 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

ЗАКОНИ УКРАЇНИ
334/94-ВР — від 28.12.94 р. «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України від
22.05.97 р. № 283/97-ВР, зі змінами та доповненнями, надруковано у «Віснику» № 6/2003);
349-IV — від 24.12.2002 р. «Про внесення змін до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»;
440-IV — від 16.01.2003 р. «Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування»

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
727/98 — від 03.07.98 р. «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого
підприємництва» (в редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. № 746/99)

НАКАЗИ
214 — ДПА України від 08.07.97 р. «Про затвердження форми Декларації про прибуток підприємства
та порядку її складання»;
246 — Мінфіну України від 20.10.99 р. «Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку»
(за текстом — ПБО 9 «Запаси»)

1. Відвантаження товарів (робіт, послуг) було здійснено підприємством під час перебування на спрощеній системі оподаткування, а оплату за нього отримано після переходу на загальну систему оподаткування. Як відобразити таку оплату у податковому обліку?
(ПП «Алегро», м. Київ)
Така оплата включається до складу валових доходів підприємства, оскільки відвантаження товарів не має податкових наслідків до моменту отримання продавцем оплати при спрощеній системі оподаткування. Водночас до складу валових витрат відноситься балансова вартість відвантажених товарів (робіт, послуг) у частині вартості цих товарів (робіт, послуг), що не була оплачена покупцем/замовником підприємству під час його перебування на спрощеній системі оподаткування.

2. Підприємство, перебуваючи на спрощеній системі оподаткування, отримало за контрактом товари, а кошти за нього перерахувало, працюючи на загальній системі оподаткування. Чи має право підприємство включити вартість зазначених товарів до складу валових витрат? Якщо так, то коли?
Витрати, які включаються до складу валових витрат згідно з нормами Закону № 334/94-ВР, здійснені підприємством під час перебування на спрощеній системі оподаткування i віднесені на собівартість продукції (робіт, послуг), що не була реалізована на момент переходу на звичайну систему оподаткування, включаються до складу валових витрат за датою продажу таких товарів (робіт, послуг). Зокрема, при продажу запасів валові витрати виникають за рахунок убутку відвантажених запасів, витрати на придбання яких було здійснено раніше, — при спрощеній системі оподаткування.

3. Як відобразити у податковому обліку відвантаження продукції (робіт, послуг) підприємством, що працює на загальній системі оподаткування, якщо оплата за цю продукцію (роботи, послуги) надійшла під час перебування підприємства на спрощеній системі оподаткування?
(Житомирська обл.)
Відвантаження товарів (робіт, послуг), що здійснюється підприємством після переходу на звичайну систему оподаткування, та за якими отримана попередня оплата під час перебування підприємства на спрощеній системі оподаткування, не включається до складу валових доходів підприємства, оскільки ця операція вже була врахована при визначенні суми єдиного податку під час надходження попередньої оплати відповідно до Указу № 727/98.

4. Чи враховується у балансовій вартості запасів на початок звітного (податкового) періоду вартість запасів, придбаних у період, коли підприємство було платником єдиного податку?
(Житомирська обл.)
Оплата за отримані товарно-матеріальні цінності, що не були реалізовані i розрахунки за які не були здійснені під час застосування спрощеної системи оподаткування, не відноситься до складу валових витрат. При розрахунку приросту (убутку) балансової вартості запасів до залишку на початок податкового періоду відноситься балансова вартість усіх запасів, на придбання, поліпшення яких було понесено витрати, включаючи й ті, за які не розрахувалися з постачальниками.

5. Який порядок амортизації витрат на придбання (створення) основних фондів, уведених в експлуатацію у період, коли підприємство перебувало на спрощеній системі оподаткування?
(Житомирська обл.)
Балансова вартість основних фондів, які згідно зі ст. 8 Закону № 334/94-ВР підпадають під визначення груп 1, 2, 3, 4 та введені в експлуатацію під час перебування підприємства на спрощеній системі оподаткування, визначається в розмірі витрат на їх придбання, створення (виготовлення) станом на момент переходу на звичайну систему оподаткування з включенням їх до відповідної групи основних фондів з метою подальшої амортизації.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 16 квітень 2003 року