• Відвантаження товарів


Чи є терміни «продаж» та «відвантаження» ідентичними за своїм значенням, тобто чи є датою збільшення валового доходу (окрім отримання коштів) лише дата переходу права власності на товар?
(ТОВ «Прадо», м. Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.)

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ
ЗАКОНИ УКРАЇНИ
334/94-ВР — від 28.12.94 р. «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України
від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, зі змінами та доповненнями, надруковано у «Віснику» № 6/2003);
440-IV — від 16.01.2003 р. «Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування»
Постанова Кабінету Міністрів України
470 — від 06.05.2001 р. «Про затвердження Порядку звільнення (зменшення) від оподаткування
доходів із джерелом їх походження з України згідно з міжнародними договорами України про
уникнення подвійного оподаткування» (за текстом — Порядок № 470)

Терміни «продаж» та «відвантаження» не є ідентичними за своїм значенням, оскільки продажем товарів є будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію, незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів (п. 1.31 ст. 1 Закону № 334/94-ВР). Тобто продаж хоча й передбачає відвантаження товару, проте означає перехід права власності на відвантажений товар. А саме по собі відвантаження ще не є продажем, оскільки перехід від продавця покупцеві права власності на товар не завжди відбувається при відвантаженні продавцем товару. Крім того, момент переходу права власності на товар визначається за умовами договору.
Оскільки для операцій з продажу товарів однією з подій, яка відбувається в період, у якому платник податку збільшує суму валового доходу, є відвантаження (пп. 11.3.1 п. 11.3 ст. 11 Закону № 334/94-ВР), а не перехід права власності, то саме за датою відвантаження товару визначається дата збільшення валового доходу, якщо ця подія передує оплаті.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України