• Матеріальна допомога та компенсаційні виплати


В яких межах можна включати до складу валових витрат витрати на виплату матеріальної допомоги, компенсаційних виплат, передбачених умовами колективного договору?
(Дирекція залізничних перевезень, м. Дебальцево, Донецька обл.)

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ
ЗАКОНИ УКРАЇНИ
334/94-ВР — від 28.12.94 р. «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України
від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, зі змінами та доповненнями, надруковано у «Віснику» № 6/2003);
440-IV — від 16.01.2003 р. «Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування»
Постанова Кабінету Міністрів України
470 — від 06.05.2001 р. «Про затвердження Порядку звільнення (зменшення) від оподаткування
доходів із джерелом їх походження з України згідно з міжнародними договорами України про
уникнення подвійного оподаткування» (за текстом — Порядок № 470)

Відповідно до пп. 5.6.1 п. 5.6 ст. 5 Закону № 334/94-ВР з урахуванням норм п. 5.3 цієї статті до складу валових витрат платника податку відносяться витрати на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку (далі — працівники), які включають витрати на виплату основної й додаткової заробітної плати та інших видів заохочень i виплат, виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів (робіт, послуг), витрати на виплату авторських винагород та виплат за виконання робіт (послуг), згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-які інші виплати в грошовій або натуральній формі, встановлені за домовленістю сторін (крім сум матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування згідно з нормами закону, що регулює питання оподаткування доходів фізичних осіб (законодавства, що встановлює правила оподаткування прибутковим податком з громадян)).
Таким чином, до складу валових витрат включаються витрати на виплату тих передбачених умовами колективного договору компенсаційних виплат, матеріальної допомоги, обкладання прибутковим податком яких передбачено нормами Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. № 13-92 «Про прибутковий податок з громадян».

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України