• Поширення дії Конвенції


Акціонерне товариство — резидент уклало кредитну угоду з нерезидентом-компанією, зареєстрованою на о. Джерсі (Великобританія). Чи поширюється дія угоди про уникнення подвійного оподаткування між Україною та Великобританією на взаємовідносини з компанією-нерезидентом, зареєстрованою на о. Джерсі (Великобританія), та чи необхідно сплачувати податок на репатріацію при сплаті відсотків за користування кредитом?
(АТ «Українська фінансова група», м. Київ)

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ
ЗАКОНИ УКРАЇНИ
334/94-ВР — від 28.12.94 р. «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України
від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, зі змінами та доповненнями, надруковано у «Віснику» № 6/2003);
440-IV — від 16.01.2003 р. «Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування»
Постанова Кабінету Міністрів України
470 — від 06.05.2001 р. «Про затвердження Порядку звільнення (зменшення) від оподаткування
доходів із джерелом їх походження з України згідно з міжнародними договорами України про
уникнення подвійного оподаткування» (за текстом — Порядок № 470)

Конвенція між Урядом України i Урядом Сполученого Королівства Великобританії i Північної Ірландії про усунення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на дохід i на приріст вартості майна (за текстом — Конвенція, опублікована у «Віснику» № 4/96) набула чинності 11.08.93 р.
Конвенція застосовується до осіб, які є резидентами однієї або обох Договірних Держав (ст. 1).
Згідно з п. 1 ст. 4 Конвенції для цілей цієї Конвенції термін «резидент однієї Договірної Держави» означає особу, яка за законодавством цієї Держави підлягає оподаткуванню в ній на підставі місця проживання, постійного місця перебування, місця знаходження керівного органу, місця реєстрації або будь-якого аналогічного критерію; цей термін, разом з тим, не включає будь-яку особу, яка підлягає оподаткуванню в цій Державі, тільки якщо ця особа одержує доходи або приріст вартості майна із джерел у цій Державі.
За визначенням, наданим ст. 3 Конвенції, термін «Сполучене Королівство» означає Великобританію i Північну Ірландію, включаючи будь-яку територію за межами територіального моря Сполученого Королівства, яка відповідно до міжнародних законів визначається або може бути в подальшому визначена за законами Сполученого Королівства, що стосуються континентального шельфу, як територія, в межах якої можуть застосовуватися права Сполученого Королівства щодо морського дна, надр i їх природних ресурсів.
Відповідно до вищевикладеного та листа Форін Офісу Великої Британії положення Конвенції між Урядом України i Урядом Сполученого Королівства Великобританії i Північної Ірландії не поширюються на жодні заморські території Великої Британії, включаючи Британські Віргінські острови, Норманські острови, острови Мен i Джерсі.
Таким чином, компанія-нерезидент, зареєстрована на о. Джерсі, не може користуватися перевагами Конвенції, оскільки не є резидентом Великої Британії у значенні статей 1 i 4 Конвенції, i до доходів зазначеної компанії, отриманих із джерел в Україні, а також через її постійне представництво, розташоване в Україні, застосовуються тільки норми податкового та валютного законодавства України.

Консультують фахівці Управління міжнародних зв’язків ДПА України