• Продаж квитків — міжнародні перевезення


Українське транспортне підприємство уклало договір з російським транспортним підприємством, що здійснює автобусні перевезення пасажирів з території України до Росії, щодо організації продажу квитків. Українське підприємство одержує 10% від суми реалізованих квитків. Чи повинно українське підприємство утримувати податок з грошових коштів, що перераховуються російському підприємству?

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ
ЗАКОНИ УКРАЇНИ
334/94-ВР — від 28.12.94 р. «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України
від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, зі змінами та доповненнями, надруковано у «Віснику» № 6/2003);
440-IV — від 16.01.2003 р. «Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування»
Постанова Кабінету Міністрів України
470 — від 06.05.2001 р. «Про затвердження Порядку звільнення (зменшення) від оподаткування
доходів із джерелом їх походження з України згідно з міжнародними договорами України про
уникнення подвійного оподаткування» (за текстом — Порядок № 470)

Вищезазначені доходи російського підприємства класифікуються як доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, від провадження господарської діяльності (п. 13.1 ст. 13 Закону № 334/94-ВР).
Резидент, що здійснює на користь нерезидента будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності, зобов’язаний утримувати податок з таких доходів за ставкою у розмірі 15 відсотків від їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено нормами чинних міжнародних угод (п. 13.2 ст. 13 Закону № 334/94-ВР).
Згідно з положеннями пп. «е» п. 1 ст. 3 i п. 1 ст. 8 Угоди доходи, що одержуються резидентом Росії від міжнародних перевезень (у тому числі автотранспортним засобом), підлягають оподаткуванню тільки в Російській Федерації.
Тобто, згідно з вищезазначеним, українська компанія не повинна утримувати податок з грошових коштів, що перераховуються автотранспортному підприємству Росії за здійснені ним міжнародні перевезення, за наявності письмового підтвердження, виданого Міністерством Російської Федерації з податків та зборів, про те, що вищезазначене підприємство є резидентом Росії у розумінні застосування Угоди.
Процедуру звільнення в Україні від оподаткування таких доходів визначено в Порядку № 470.

Консультують фахівці Управління міжнародних зв’язків ДПА України