• Документальні перевірки


Які обов’язкові реквізити має містити посвідчення на перевірку?

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ
Закон України
185/94-ВР — від 23.09.94 р. «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» (зі змінами та доповненнями)
Декрет Кабінету Міністрів України
15-93 — від 19.02.93 р. «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» (зі змінами та доповненнями)
Постанова Правління Нацбанку України
285 — від 14.06.99 р. «Про розрахунки між резидентами за векселями, вираженими в іноземній валюті»
Накази ДПА України
50 — від 31.01.2003 р. «Про затвердження форм перевірок», зареєстрований у Мін’юсті України 29.12.2002 р. за № 1023/7311;
429 — від 16.09.2002 р. «Про затвердження Порядку оформлення результатів документальних перевірок щодо дотримання податкового та валютного законодавства суб’єктами підприємницької діяльності — юридичними особами, їх філіями, відділеннями та іншими відокремленими підрозділами», зареєстрований у Мін’юсті України 29.12. 2002 р. за № 1023/7311
Розпорядження ДПА України
№ 328-р — від 30.10.98 р. «Про затвердження Порядку планування i підготовки документальних перевірок дотримання
вимог податкового та валютного законодавства юридичними особами» (за текстом — Порядок)

Основою для проведення документальної перевірки на підприємствах, а також у громадян з питань дотримання ними податкового законодавства є письмове доручення за формою згідно з додатком 5 до Порядку, підписане начальником відповідного податкового органу або його заступником.
Доручення на право проведення документальної перевірки платника податків оформляється на бланку податкового органу, завіряється печаткою i реєструється в спеціально заведеному журналі за формою згідно з додатком 6 до Порядку.
У посвідченні на перевірку обов’язково зазначається назва платника податку. Посвідчення дійсне на час, зазначений у ньому, при пред’явленні службового посвідчення.
Посвідчення на перевірку оформляється на кожного працівника, який бере участь у перевірках суб’єктів підприємницької діяльності.
Як засвідчити факт відсутності порушень за результатами документальної перевірки?
У разі коли документальною перевіркою не встановлено порушень за окремими видами податків, зборів та інших обов’язкових платежів, в описовій частині акта робиться відповідний запис «Документальною перевіркою пунктів № плану перевірки порушень не встановлено» (наказ № 429).
Крім того, у разі відсутності порушень податковими органами оформляється довідка згідно з додатком 1 до наказу № 50.

У який термін з дати складання акта приймається рішення про застосування санкцій?
Податкове повідомлення-рішення приймається керівником (у разі відсутності — його заступником) податкового органу протягом трьох робочих днів від дня підписання акта документальної перевірки (складання акта відмови від підпису) (наказ № 429).

Консультують фахівці ДЕПАРТАМЕНТУ податкового аудиту та валютного контролю ДПА України