• Ліцензійні умови, їх суть та значення


 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ
Закони України
324/95-ВР — від 15.09.95 р. «Про туризм» (зі змінами та доповненнями);
509-XII — від 04.12.90 р. «Про державну податкову службу в Україні» (зі змінами та доповненнями); № 1775-III — від 01.06.2000 р. «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» (зі змінами та доповненнями)

Постанови Кабінету Міністрів України
1669 — від 08.11.2000 р. «Про експортно-апеляційну раду при Державному комітеті з питань регуляторної політики та підприємництва»;
1698 — від 14.11.2000 р. «Про затвердження переліку органів ліцензування» (зі змінами та доповненнями)

Накази
7/62 — Держпідприємництва України та Держкоммолодьспорттуризму України від 17.01.2001 р. «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з організації іноземного, внутрішнього, зарубіжного туризму, екскурсійної діяльності», зареєстрований у Мін’юсті України 05.02.2001 р. за № 103/5294 (за текстом — Ліцензійні умови туристичної та екскурсійної діяльності);
31/51 — Держпідприємництва України та Мінекоресурсів України від 13.02.2001 р. «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з пошуку (розвідки) корисних копалин», зареєстрований у Мін’юсті України 01.03.2001 р. за № 185/5376 (за текстом — Ліцензійні умови пошукових робіт);
40/70 — Держпідприємництва України та Держпромполітики України від 22.02.2001 р. «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва пестицидів та агрохімікатів, оптової, роздрібної торгівлі пестицидами та агрохімікатами», зареєстрований у Мін’юсті України 21.03.2001 р. за № 213/5404 (за текстом — Ліцензійні умови виробництва i торгівлі пестицидами та агрохімікатами);
94/186 — Держпідприємництва України та Мінагрополітики України від 02.07.2001 р. «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з ветеринарної практики», зареєстрований у Мін’юсті України 17.07.2001 р. за № 599/5790 (за текстом — Ліцензійні умови ветеринарної практики);
112/182 — Держпідприємництва України та Держкомбуду України від 13.09.2001 р. «Про затвердження Ліцензійних умов провадження будівельної діяльності (вишукувальні та проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних i транспортних мереж)», зареєстрований у Мін’юсті України 08.11.2001 р. за № 939/6130 (за текстом — Ліцензійні умови будівельної діяльності);
123 — Держнаглядохоронпраці України від 30.11.93 р. «Про затвердження Переліку робіт з підвищеною небезпекою», зареєстрований у Мін’юсті України 23.12.93 р. за № 196 (за текстом — Перелік робіт);
173 — МОЗ України від 19.06.96 р. «Про затвердження Санітарних правил планування та забудови населених пунктів», зареєстрований у Мін’юсті України 24.07.96 р. за № 379/1404 (за текстом — Санітарні правила);
886 — Держстандарту України від 05.11.98 р. «Про затвердження Порядку акредитації вимірювальних лабораторій», зареєстрований у Мін’юсті України 22.12.98 р. за № 806/3246 (за текстом — Порядок акредитації)

Ліцензійні умови — це встановлений з урахуванням вимог законів вичерпний перелік організаційних, кваліфікаційних та інших спеціальних вимог, обов’язкових для виконання при провадженні видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню (ст. 1 Закону № 1775-III).
Суб’єкт господарювання зобов’язаний провадити певний вид господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, відповідно до встановлених для цього виду діяльності ліцензійних умов (ст. 8 Закону № 1775-III).
Ліцензійні умови та зміни до ліцензійних умов підлягають оприлюдненню у порядку, встановленому законодавством, i набирають чинності через десять днів з дати державної реєстрації нормативно-правового акта, якщо в ньому не передбачений пізніший термін набрання чинності.
До ліцензійних умов щодо видів господарської діяльності, для провадження яких необхідні спеціальні знання, включаються кваліфікаційні вимоги до працівників суб’єктів господарювання — юридичних осіб та (або) до фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності.
У разі якщо для провадження певних видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, необхідні особливі вимоги щодо будівель, приміщень, обладнання, інших технічних засобів, такі вимоги включаються до ліцензійних умов.
Ліцензійні умови та порядок контролю за їх додержанням затверджуються спільним наказом спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування та органу ліцензування. (Перелік видів господарської діяльності та нормативних документів, що визначають такі ліцензійні умови, — у наведеній нижче таблиці).
У разі якщо суб’єкт господарювання провадить вид господарської діяльності, зазначений у ст. 9 Закону № 1775-III, не в повному обсязі, а частково або з окремих робіт, операцій, послуг, ліцензійні умови поширюються на суб’єкта господарювання в частині, що встановлює вимоги до провадження господарської діяльності, зазначеної в ліцензії.
Контроль за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов здійснюють органи ліцензування та спеціально уповноважений орган з питань ліцензування в межах своїх повноважень шляхом проведення планових i позапланових перевірок (ст. 20 Закону № 1775-III).
Планові перевірки додержання ліцензіатом ліцензійних умов проводяться не частіше одного разу на рік. Позапланові перевірки здійснюють органи ліцензування або спеціально уповноважений орган з питань ліцензування лише на підставі надходження до них у письмовій формі заяви (повідомлення) про порушення ліцензіатом ліцензійних умов або з метою перевірки виконання розпоряджень про усунення порушень ліцензійних умов.
Ліцензіат під час перевірки додержання ним ліцензійних умов надає всі необхідні для проведення перевірки документи та забезпечує умови для її проведення.
Орган, що здійснює перевірку, за результатами перевірки складає акт у двох примірниках. Один примірник акта видається керівнику суб’єкта, який перевірявся, другий — зберігається органом, який здійснив перевірку.
Орган ліцензування або спеціально уповноважений орган з питань ліцензування не пізніше десяти робочих днів з дати складання акта перевірки порушень ліцензійних умов видає розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов або орган ліцензування приймає рішення про анулювання ліцензії.
Ліцензіат, який одержав розпорядження про усунення ним порушень ліцензійних умов, зобов’язаний в установлений у розпорядженні термін подати до органу, який видав це розпорядження, інформацію про усунення порушень.
Державні контролюючі органи та органи місцевого самоврядування у разі виявлення порушень ліцензійних умов зобов’язані повідомити про ці порушення орган ліцензування.
Підставами для анулювання ліцензії, зокрема, є:
акт про повторне порушення ліцензіатом ліцензійних умов;
акт про невиконання розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов;
неможливість ліцензіата забезпечити виконання ліцензійних умов, встановлених для певного виду господарської діяльності;
акт про відмову ліцензіата в проведенні перевірки органом ліцензування або спеціально уповноваженим органом з питань ліцензування.
Крім того, слід звернути увагу, що ліцензійні умови також встановлюють деякі особливості при здійсненні певних видів господарської діяльності.
Так, зокрема, туристам необхідно мати на увазі, що суб’єкт туристичної діяльності повинен розмістити на видному місці інформацію про тарифи та умови обслуговування ним туристів за кордоном i в Україні, рекламні, інформаційні, довідкові матеріали (довідники готелів, інших засобів розміщення, підприємств харчування, розклади руху та тарифи на перевезення різними видами транспорту тощо). Цю умову передбачено Ліцензійними умовами туристичної та екскурсійної діяльності.
Суб’єкти фізкультурно-оздоровчої та спортивної діяльності на видному для споживачів фізкультурно-оздоровчих та спортивних послуг місці повинні розмістити такі документи:
копію ліцензії органу ліцензування;
відомості про працівників суб’єкта фізкультурно-оздоровчої та спортивної діяльності (прізвище, ім’я, по батькові керівника, тренерів, інструкторів, їх освітньо-кваліфікаційний рівень);
інформацію про умови обслуговування, права i обов’язки споживачів фізкультурно-оздоровчих та спортивних послуг;
ліцензійні умови;
номери контактних телефонів, факсів суб’єктів фізкультурно-оздоровчої та спортивної діяльності.
Суб’єкти господарювання, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг з перевезення пасажирів i вантажів річковим, морським транспортом, повинні мати документи, що підтверджують наявність таких видів обов’язкового страхування, передбачених Законом України від 07.03.96 р. № 85/96-ВР «Про страхування» (у редакції Закону України від 04.10.2001 р. № 2745-III зі змінами та доповненнями):
відповідальності морського перевізника щодо відшкодування збитків, завданих пасажирам, багажу, пошті, вантажу, іншим користувачам морського транспорту та третім особам;
засобів водного транспорту;
відповідальності суб’єктів перевезення небезпечних вантажів на випадок настання негативних наслідків при перевезенні небезпечних вантажів;
відповідальності морського судновласника.
Експлуатація засобів водного транспорту без наявності чинного договору страхування не допускається.
Особливістю Ліцензійних умов будівельної діяльності є те, що ними затверджено Перелік видів робіт провадження такої діяльності.
Ліцензійними умовами ветеринарної практики визначено, що ветеринарною практикою можуть займатись особи, які мають відповідну освіту i відповідають кваліфікаційним вимогам. Відповідність кваліфікаційним вимогам засвідчується:
дипломом державного зразка про ветеринарну освіту;
свідоцтвом про проходження підвищення кваліфікації (спеціалісти ветеринарної медицини не рідше одного разу на п’ять років повинні проходити підвищення кваліфікації).
Суб’єкт господарювання, що проводить діяльність з пошуку (розвідки) корисних копалин, відповідно до Ліцензійних умов пошукових робіт повинен мати:
фахівців, які мають відповідну геологічну або гірничотехнічну освіту та професійну підготовку з проведення робіт, що засвідчується документами державного зразка. При цьому технічне керівництво геологорозвідувальними роботами можуть здійснювати особи, які мають закінчену гірничотехнічну освіту з відповідної спеціальності;
обладнання, машини та механізми, що виготовлені відповідно до стандартів або технічних умов, згідно з галуззю застосування, зазначеною в інструкції з експлуатації;
технологічні засоби, експлуатація яких відповідає вимогам нормативно-технічної документації заводу-виготовлювача, ремонтній документації, вимогам з охорони праці та довкілля;
будівлі, приміщення, виробничі майданчики, які обладнані з урахуванням шкідливості виробництва та відповідають вимогам санітарних норм відповідно до Санітарних правил;
лабораторії, атестовані згідно з Порядком акредитації.
Працівники суб’єкта господарювання, що провадить господарську діяльність з виробництва особливо небезпечних хімічних речовин, повинні проходити попереднє спеціальне навчання i щорічну перевірку знань відповідних нормативних актів з охорони праці відповідно до Переліку робіт з підвищеною небезпекою.
Щодо діяльності з виробництва пестицидів та агрохімікатів, оптової, роздрібної торгівлі пестицидами i агрохімікатами, то згідно з Ліцензійними умовами виробництва i торгівлі пестицидами та агрохімікатами суб’єкт господарювання, що провадить таку господарську діяльність, повинен нести матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну працівникові каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, пов’язаним з виконанням ним трудових обов’язків, а також за моральну шкоду, заподіяну потерпілому внаслідок фізичного чи психічного впливу небезпечних або шкідливих умов праці.

Таблиця

№з/п
Вид діяльності
Нормативний документ
1
Пошук (розвідка) корисних копалин Держпідприємництва України і Мінекоресурсів України, наказ від 13.02.2001 р. № 31/51 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з пошуку (розвідки) корисних копалин», зареєстрований у Мін’юсті України 01.03.2001 р. за № 185/5376
2
Виробництво, ремонт вогнепальної зброї, боєприпасів до неї, холодної зброї, пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів на секунду, торгівля вогнепальною зброєю та боєприпасами до неї, холодною зброєю, пневматичною зброєю калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів на секунду Держпідприємництва України і МВС України, наказ від 21.03.2001 р. № 53/213 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва, ремонту вогнепальної зброї та боєприпасів до неї, холодної зброї, пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів на секунду, торгівлі вогнепальною зброєю та боєприпасами до неї, холодною зброєю, пневматичною зброєю калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів на секунду, Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва спеціальних засобів, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії, індивідуального захисту, активної оборони», зареєстрований у Мін’юсті України 04.04.2001 р. за № 307/5498
3
Виробництво вибухових речовин і матеріалів (за переліком, який визначається Кабінетом Міністрів України) Держпідприємництва України і Мінпраці України, наказ від 22.01.2001 р. № 13/18 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва вибухових речовин і матеріалів (за переліком, який визначається Кабінетом Міністрів України)», зареєстрований у Мін’юсті України 02.02.2001 р. за № 101/5292
4
Виробництво особливо небезпечних хімічних речовин (за переліком, який визначається Кабінетом Міністрів України) Держпідприємництва України і Держпромполітики України, наказ від 22.02.2001 р. № 41/71«Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва особливо небезпечних хімічних речовин (за переліком, який визначається Кабінетом Міністрів України)», зареєстрований у Мін’юсті України 12.03.2001 р. за № 214/5405
5
Видобування уранових руд Держпідприємництва України і Мінекоресурсів України, наказ від 13.02.2001 р. № 30/50 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з видобування уранових руд»,зареєстрований у Мін’юсті України 01.03.2001 р. за № 184/5375
6
Видобуток дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння Держпідприємництва України і Держпромполітики України, наказ від 26.04.2001 р. № 68/178 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з видобутку дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння», зареєстрований у Мін’юсті України 16.05.2001 р. за № 421/5612
7
Виробництво дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцін-ного каміння Держпідприємництва України і Мінфін України, наказ від 26.12.2000 р. № 82/350 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння, з виготовлення виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння, торгівлі виробами з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорого-цін-ного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння, зі збиран-ня, первинної обробки відходів і брухту дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння», зареєстрований у Мін’юсті України 16.01.2001 р. за № 24/5215
8
Виготовлення виробів з до-рогоцінних металів і дорого-цінного каміння, дорогоцін-ного каміння органогенного утворення, напівдорогоцін-ного каміння, торгівля виро-бами з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння Держпідприємництва України і Мінфін України, наказ від 26.12.2000 р. № 82/350 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виготовлення виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння, торгівлі виробами з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння», зареєстрований у Мін’юсті 16.01.2001 р. за № 25/5216
9
Виробництво лікарських засобів, оптова, роздрібна торгівля лікарськими засобами Держпідприємництва України і МОЗ України, наказ від 12.01.2001 р. № 3/8 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами», зареєстрований у Мін’юсті України 26.01.2001 р. за № 80/5271 (зі змінами та доповненнями)
10
Виробництво ветеринарних медикаментів і препаратів, оптова, роздрібна торгівля ветеринарними медикамен-тами і препаратами Держпідприємництва України і Мінагрополітики України, наказ від 14.10.2002 р. № 108/329 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва ветеринарних медикаментів і препаратів, оптової, роздрібної торгівлі ветеринарними медикаментами і препаратами», зареєстрований у Мін’юсті України 31.10.2002 р. за № 859/7147
11
Виробництво пестицидів та агрохімікатів, оптова, роздрібна торгівля пестицидами та агрохімікатами Держпідприємництва України і Держпромполітики України, наказ від 22.02.2001 р. № 40/70 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва пестицидів та агрохімікатів, оптової, роздрібної торгівлі пестицидами та агрохімікатами», зареєстрований у Мін’юсті України 12.03.2001 р. за № 213/5404
12
Виробництво спеціальних засобів, заряджених речовина-ми сльозоточивої та дратівної дії, індивідуального захисту, активної оборони Держпідприємництва України і МВС України, наказ від 21.03.2001 р. № 53/213 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва спеціальних засобів, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії, індивідуального захисту, активної оборони», зареєстрований у Мін’юсті України 04.04.2001 р. за № 308/5499
13
Розроблення, виготовлення спеціальних технічних засо-бів для зняття інформації з каналів зв’язку, інших засобів негласного отримання інформації, торгівля спеціальними технічними засобами для зняття інформації з каналів зв’язку, інших засобів негласного отримання інформації Держпідприємництва України і СБУ, наказ від 29.01.2001 р. № 17/17«Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розроблення, виготовлення спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв’язку, інших засобів негласного отримання інформації, торгівлі спеціальними технічними засобами для зняття інформації з каналів зв’язку, іншими засобами негласного отримання інформації», зареєстрований у Мін’юсті України 08.02.2001 р. за № 122/5313
14
Розроблення, виробництво, використання, експлуатація, сертифікаційні випробування, тематичні дослідження, експертиза, ввезення, виве-зення криптосистем і засобів криптографічного захисту інформації, надання послуг у галузі криптографічного захисту інформації, торгівля криптосистемами і засобами криптографічного захисту інформації Держпідприємництва України і Департамент спеціальних телекомунікаційних систем та захисту інформації СБУ, наказ від 29.12.2000 р. № 88/66 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розроблення, виробництва, використання, експлуатації, сертифікаційних випробувань, тематичних досліджень, експертизи, ввезення, вивезення криптосистем і засобів криптографічного захисту інформації, надання послуг в галузі криптографічного захисту інформації, торгівлі криптосистемами і засобами криптографічного захисту інформації», зареєстрований у Мін’юсті України 20.01.2001 р. за № 49/5240
15
Розроблення, виробництво, впровадження, сертифікаційні випробування, ввезення, вивезення голографічних захисних елементів Держпідприємництва України і Департамент спеціальних телекомунікаційних систем та захисту інформації СБУ, наказ від 28.12.2000 р. № 85/65 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розроблення, виробництва, впровадження, сертифікаційних випробувань, ввезення, вивезення голографічних захисних елементів», зареєстрований у Мін’юсті України 20.01.2001 р. за № 48/5239
16
Розроблення, виробництво, впровадження, обслуговування, дослідження ефективності систем і засобів технічного захисту інформації, надання послуг у галузі технічного захисту інформації Держпідприємництва України і Департамент спеціальних телекомунікаційних систем та захисту інформації СБУ, наказ від 29.12.2000 р. № 89/67 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності, пов’язаної з розробленням, виробництвом, впровадженням, обслуговуванням, дослідженням ефективності систем і засобів технічного захисту інформації, наданням послуг у галузі технічного захисту інформації», зареєстрований у Мін’юсті України 20.01.2001 р. за № 50/5241
17
Виготовлення бланків цінних паперів, документів суворої звітності Держпідприємництва України і Мінфін України, наказ від 09.01.2001 р. № 1/3 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виготовлення бланків цінних паперів, документів суворої звітності», зареєстрований у Мін’юсті України 23.01.2001 р. за № 58/5249
18
Транспортування нафти, нафтопродуктів магістраль-ним трубопроводом, транспортування природного і нафтового газу трубопроводами та його розподіл Ліцензійні умови не затверджено1
19
Постачання природного газу за регульованим і нерегульованим тарифом Ліцензійні умови не затверджено1
20
Зберігання природного газу в обсягах, які перевищують рівень, що встановлюється Ліцензійними умовами Ліцензійні умови не затверджено1
21
Централізоване водопостачання та водовідведення Держпідприємництва України і Держбуд України, наказ від 14.02.2001 р. № 35/34 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення», зареєстрований у Мін’юсті України 01.03.2001 р. за № 183/5374
22
Розроблення, випробування, виробництво, експлуатація ракет-носіїв, космічних апаратів та їх складових частин, наземної космічної інфраструктури та її складових частин, обладнання, що вхо-дить до складу космічного сегмента супутникових систем Держпідприємництва України і НКА України, наказ від 19.12.2000 р. № 79/215 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження розроблення, випробування, виробництва, експлуатації ракет-носіїв, космічних апаратів та їх складових частин, наземної космічної інфраструктури та її складових частин, обладнання, що входить до складу космічного сегмента супутникових систем», зареєстрований у Мін’юсті України 29.12.2000 р. за № 966/5187 (зі змінами та доповненнями)
23
Розроблення, виробництво, виготовлення, зберігання, пере-везення, придбання, пересилання, ввезення, вивезення, від-пуск, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів Держпідприємництва України і МОЗ України, наказ від 20.02.2001 р. № 39/66 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, пересилання, ввезення, вивезення, відпуску, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», зареєстрований у Мін’юсті України 13.03.2001 р. за № 224/5415
24
Культивування, використання рослин, що містять наркотичні засоби, для промислових цілей Держпідприємництва України і Мінагрополітики України, наказ від 21.06.2001 р. № 92/173 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з культивування та використання рослин, що містять наркотичні засоби, для промислових цілей», зареєстрований у Мін’юсті України 09.08.2001 р. за № 684/5875
25
Проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних робіт Держпідприємництва України і Мінагрополітики України, наказ від 02.07.2001 р. № 95/185 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних робіт (на об’єктах ветеринарного контролю)», зареєстрований у Мін’юсті України 17.07.2001 р. за № 600/5791
Держпідприємництва України і МОЗ України, наказ від 16.02.2001 р. № 38/63 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних робіт (крім робіт на об’єктах ветеринарного контролю)», зареєстрований у Мін’юсті України 02.03.2001 р. за № 190/5381
26
Медична практика Держпідприємництва України і МОЗ України, наказ від 16.02.2001 р. № 38/63 «Про затвердження ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики», зареєстрований у Мін’юсті України 02.03.2001 р. за № 189/5380 (зі змінами та доповненнями)
27
Переробка донорської крові та її компонентів, виготовлення з них препаратів Держпідприємництва України і МОЗ України, наказ від 16.02.2001 р. № 38/63 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з переробки донорської крові та її компонентів, виготовлення з них препаратів», зареєстрований у Мін’юсті України 02.03.2001 р. за № 188/5379 (зі змінами та доповненнями)
28
Ветеринарна практика Держпідприємництва України і Мінагрополітики України, наказ від 02.07.2001 р. № 94/186 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з ветеринарної практики»,зареєстрований у Мін’юсті України 17.07.2001 р. за № 599/5790
29
Організація та утримання тоталізаторів, гральних закладів, випуск та проведення лотерей Держпідприємництва України і Мінфін України, наказ від 12.12.2002 р. № 128/1037 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей», зареєстрований у Мін’юсті України 25.12.2002 р. за № 1005/7293
30
Будівельна діяльність (вишукувальні та проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних і транспортних мереж) Держпідприємництва України і Держбуд України, наказ від 13.09.2001 р. № 112/182 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження будівельної діяльності (вишукувальні та проектні роботи для будівництва, зведення несучих та огороджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних і транспортних мереж)», зареєстрований у Мін’юсті України 08.11.2001 р. за № 939/6130
31
Надання послуг з перевезення пасажирів, вантажів повітряним транспортом Держпідприємництва України і Мінтранс України, наказ від 26.11.2001 р. № 139/821 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів, вантажів повітряним транспортом», зареєстрований у Мін’юсті України 07.12.2001 р. за № 1010/6201
32
Надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів річковим, морським транспортом Держпідприємництва України і Мінтранс України, наказ від 30.01.2002 р. № 11/50 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів річковим, морським транспортом», зареєстрований у Мін’юсті України 15.02.2002 р. за № 152/6440
33
Надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомо-більним транспортом загального користування (крім на-дання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі) Держпідприємництва України і Мінтранс України, наказ від 16.01.2001 р. № 6/18 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом», зареєстрований у Мін’юсті України 29.01.2001 р. за № 83/5274
34
Надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі Ліцензійні умови не затверджено1
35
Надання послуг з перевезення пасажирів, вантажів залізничним транспортом Держпідприємництва України і Мінтранс України, наказ від 08.06.2001 р. № 85/363 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності щодо надання послуг з перевезення пасажирів, вантажів залізничним транспортом», зареєстрований у Мін’юсті України 23.06.2001 р. за № 540/5731
36
Заготівля, переробка, металургійна переробка металобрухту кольорових і чорних металів Держпідприємництва України і Мінпром України, наказ від 25.02.2003 р. № 14/65 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з заготівлі, переробки, металургійної переробки металобрухту кольорових і чорних металів», зареєстрований у Мін’юсті України 19.03.2003 р. за № 219/7540
37
Збирання, первинна обробка відходів і брухту дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утво-рення, напівдорогоцінного каміння Держпідприємництва України і Мінфін України, наказ від 26.12.2000 р. № 82/65 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності зі збирання, первинної обробки відходів і брухту дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння», зареєстрований у Мін’юсті України 16.01.2001 р. за № 219/754
38
Збирання, заготівля окремих видів відходів як вторинної сировини (за переліками, які визначаються Кабінетом Міністрів України) Держпідприємництва України і Мінекоресурсів України, наказ від 19.03.2001 р. № 52/105 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності із збирання, заготівлі окремих видів відходів як вторинної сировини», зареєстрований у Мін’юсті України 06.04.2001 р. за № 319/5510 (зі змінами та доповненнями)
39
Операції у сфері поводження з небезпечними відходами Держпідприємництва України і Мінекоресурсів України, наказ від 12.02.2001 р. № 27/44 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження діяльності із здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами», зареєстрований у Мін’юсті України 01.03.2001 р. за № 187/5378 (зі змінами та доповненнями)
40
Проектування, монтаж, технічне обслуговування засобів протипожежного захисту та систем опалення, оцінка про-типожежного стану об’єктів Держпідприємництва України і МВС України, наказ від 23.01.2001 р. № 14/51 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з проектування, монтажу, технічного обслуговування засобів протипожежного захисту та систем опалення, оцінки протипожежного стану об’єктів», зареєстрований у Мін’юсті України 05.02.2001 р. за № 110/5301 (зі змінами та доповненнями)
41
Проведення випробувань на пожежну небезпеку речовин, матеріалів, будівельних конструкцій, виробів і обладнання, а також пожежної техніки, пожежнотехнічного озброєння, продукції проти-пожежного призначення на відповідність встановле-ним вимогам Держпідприємництва України і МВС України, наказ від 23.01.2001 р. № 14/51 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з проведення випробувань на пожежну небезпеку речовин, матеріалів, будівельних конструкцій, виробів і обладнання, а також пожежної техніки, пожежно-технічного озброєння, продукції протипожежного призначення на відповідність встановленим вимогам», зареєстрований у Мін’юсті України 05.02.2001 р. за № 111/5302 (зі змінами та доповненнями)
42
Надання послуг, пов’язаних з охороною державної та іншої власності, надання послуг з охорони громадян Ліцензійні умови не затверджено1
43
Виконання топографогеодезичних, картографічних робіт Держпідприємництва України і Мінекоресурсів України, наказ від 12.02.2001 р. № 24/43 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виконання топографо-геодезичних, картографічних робіт», зареєстрований у Мін’юсті України 28.02.2001 р. за № 178/5369
44
Виконання авіаційно-хімічних робіт Держпідприємництва України і Мінтранс України, наказ від 26.11.2001 р. № 140/825 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виконання авіаційно-хімічних робіт», зареєстрований у Мін’юсті України 04.12.2001 р. за № 1004/6195
45
Пересилання поштових переказів, простих та реєстрова-них листів, поштових карток, бандеролей та посилок масою до 30 кілограмів Держпідприємництва України і Держкомзв’язку України, наказ від 13.02.2001 р. № 32/17 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з пересилання грошових переказів», зареєстрований у Мін’юсті України 01.03.2001 р. за № 186/5377
46
Надання послуг радіозв’язку (з використанням радіочастот) Держпідприємництва України і Держкомзв’язку України, наказ від 04.05.2001 р. № 73/72 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг радіозв’язку (з використанням радіочастот)», зареєстрований у Мін’юсті України 22.05.2001 р. за № 438/5629
47
Надання послуг телефонного зв’язку (крім відомчих об’єктів) Держпідприємництва України і Держкомзв’язку України, наказ від 13.02.2001 р. № 33/16 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг телефонного зв’язку (крім відомчих об’єктів)», зареєстрований у Мін’юсті України 05.03.2001 р. за № 194/5385
48
Технічне обслуговування мереж теле-, радіо- і проводового мовлення в межах промислової експлуатації Держпідприємництва України і Держкомзв’язку України, наказ від 22.05.2001 р. № 77/79 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з технічного обслуговування мереж теле-, радіо- і проводового мовлення в межах промислової експлуатації», зареєстрований у Мін’юсті України 01.06.2001 р. за № 472/5663
49
Організація іноземного, внутрішнього, зарубіжного туризму, екскурсійна діяльність Держпідприємництва України і Держкоммолодьспорттуризм України, наказ від 17.01.2001 р. № 7/62 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з організації іноземного, внутрішнього, зарубіжного туризму, екскурсійної діяльності», зареєстрований у Мін’юсті України 05.02.2001 р. за № 103/5294
50
Фізкультурно-оздоровча та спортивна діяльність Держпідприємництва України і Держкоммолодьспорттуризм України, наказ від 02.04.2001 р. № 58/852 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження фізкультурно-оздоровчої та спортивної діяльності: організації та проведення спортивних занять професіоналів та любителів спорту, діяльності з підготовки спортсменів до змагань з різних видів спорту, визнаних в Україні», зареєстрований у Мін’юсті України 11.04.2001 р. за № 336/5527
51
Діяльність арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) Держпідприємництва України і Мінекономіки України, наказ від 04.05.2001 р. № 72/49 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів)», зареєстрований у Мін’юсті України 22.05.2001 за № 436/5627 (зі змінами та доповненнями)
52
Посередництво у працевлаштуванні на роботу за кордоном Держпідприємництва України і Мінпраці України, наказ від 19.12.2001 р. № 155/534 «Про за-твердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з посередництва у пра-цевлаштуванні на роботу за кордоном», зареєстрований у Мін’юсті України 10.01.2002 р. за № 17/6305
53
Професійна діяльність на ринку цінних паперів Держпідприємництва України і Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, наказ від 14.03.2001 р. № 49/60 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів», зареєстрований у Мін’юсті України 06.04.2001 р. за № 318/5509 (зі змінами та доповненнями)
54
Проведення землевпорядних та землеоціночних робіт Держпідприємництва України і Держкомзем України, наказ від 13.02.2001 р. № 28/18 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності щодо проведення земле-впорядних та землеоціночних робіт», зареєстрований у Мін’юсті України 27.02.2001 р. за № 174/5365
55
Проектування, будівництво нових і реконструкція існуючих меліоративних систем та окремих об’єктів інженерної інфраструктури Держпідприємництва України і Держводгосп України, наказ від 17.04.2001 р. № 61/68 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з проектування, будівництва нових і реконструкції існуючих меліоративних систем та окремих об’єктів інженерної інфраструктури», зареєстрований у Мін’юсті України 28.04.2001 р. за № 377/5568
56
Діяльність, пов’язана з промисловим виловом риби на промислових ділянках рибогосподарських водойм, крім внутрішніх водойм (ставків) господарств Держпідприємництва України і Мінагрополітики України, наказ від 14.11.2001 р. № 132/336 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності, пов’язаної з промисловим виловом риби на промислових ділянках рибогосподарських водойм, крім внутрішніх водойм (ставків) господарств», зареєстрований у Мін’юсті України 29.11.2001 р. за № 995/6186
57
Посередницька діяльність митного брокера та митного перевізника Ліцензійні умови не затверджено1
58
Виробництво дисків для лазерних систем зчитування Держпідприємництва України і Міносвіти України, наказ від 03.07.2002 р. № 71/382 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва дисків для лазерних систем зчитування», зареєстрований у Мін’юсті України 17.07.2002 р. за № 589/6877 (зі змінами та доповненнями)
59
Експорт, імпорт обладнання та дисків для лазерних систем зчитування Держпідприємництва України і Мінекономіки України, наказ від 14.08.2002 р. № 84/247 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з експорту, імпорту обладнання та дисків для лазерних систем зчитування», зареєстрований у Мін’юсті України 03.09.2002 р. за № 726/7014
60
Виготовлення парфумерно-косметичної продукції з використанням спирту етилового Держпідприємництва України і ДПА України, наказ від 27.08.2002 р. № 93/395 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виготовлення парфумерно-косметичної продукції з використанням спирту етилового», зареєстрований у Мін’юсті України 10.09.2002 р. за № 741/7029
61
Оптова торгівля насінням Ліцензійні умови не затверджено1

_____________
1Відповідно до ст. 24 Закону № 1775-ІІІ до приведення законодавства у відповідність із Законом України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» закони та інші нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону. Тобто у разі коли діють Ліцензійні умови, які було прийнято до набрання чинності Законом № 1775-ІІІ, вони діють у частині, що не суперечить цьому Закону.

Матеріали підготовлено головним державним податковим інспектором відділу моніторингу застосування нормативно-правових актів управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України
Наталією ЯРУТОЮ