• Селянське (фермерське) господарство


Яку форму бухгалтерського обліку мають вести селянські (фермерські) господарства? Чи обов’язково вести бухгалтерський облік за діючим Планом рахунків?
(Селянські (фермерські) господарства, Хмельницька обл. )

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ
Закони України
996-ХIV — від 16.07.99 р. «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»;
2009 –XII — від 20.12.91 р. «Про селянське (фермерське) господарство»

Постанова Кабінету МіністріІв України
419 — від 28.02.2000 р. «Порядок подання фінансової звітності»

Накази
39 — Мінфіну України від 25.02.2000 р. «Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва», зареєстрований у Мін’юсті України 15.03.2000 р. за № 161/4382 (зі змінами та доповненнями, за текстом – ПБО 25);
№ 87 — Мінфіну України від 31.03.99 р. «Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати», зареєстрований у Мін’юсті України 21.06.99 р. за № 397/3690 (зі змінами та доповненнями, за текстом — ПБО 3);
92 — Мінфіну України від 27.04.2000 р. «Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», зареєстрований у Мін’юсті України 18.05.2000 р. за № 288/4509 (за текстом — ПБО 7);
№ 186 — Мінфіну України від 19.04.2001 р. «Про затвердження спрощеного Плану рахунків бухгалтерського обліку», зареєстрований у Мін’юсті України 05.05.2001 р. за № 389/5580 (за текстом — План рахунків I);
189 — Мінагрополітики України від 02.07.2001 р. «Методичні рекомендації з організації та ведення бухгалтерського обліку в селянських (фермерських) господарствах» (за текстом — Методичні рекомендації I);
№ 246 — Мінфіну України від 20.10.99 р. «Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», зареєстрований у Мін’юсті України 02.11.99 р. № 751/4044 (зі змінами та доповненнями, за текстом — ПБО 9);
№ 291 — Мінфіну України від 30.11.99 р. «Про затвердження Плану рахунків бухгалтерського обліку та Інструкції про його застосування», зареєстрований у Мін’юсті України 21.12.99 р. за № 892/4185 (зі змінами та доповненнями, за текстом — План рахунків II);
№ 318 — Мінфіну України від 31.12.99 р. «Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», зареєстрований у Мін’юсті України 19.01.2000 р. № 27/4248 (зі змінами та доповненнями, за текстом — ПБО 16);
356 — Мінфіну України від 29.12.2000 р. «Про затвердження Методичних рекомендацій по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку» (за текстом – Методичні рекомендації II)

Селянське (фермерське) господарство є формою підприємництва громадян України, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією. Селянське (фермерське) господарство самостійно визначає напрями своєї діяльності, спеціалізацію, організовує виробництво сільськогосподарської продукції, її переробку у встановленому порядку та реалізацію, на власний розсуд підбирає партнерів з економічних зв’язків у всіх сферах діяльності.
Відповідно до ст. 24 Закону № 2009-XII селянське (фермерське) господарство веде бухгалтерський облік результатів своєї роботи за господарський рік i подає звітність у порядку, встановленому законодавством.
Бухгалтерський облік є обов’язковим видом обліку i ведеться безперервно з дня реєстрації суб’єкта господарювання до його ліквідації.
Згідно з п. 5 ст. 8 Закону № 996-XIV підприємство самостійно визначає облікову політику, обирає форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів обліку, порядку i способу реєстрації та узагальнення інформації в них з додержанням єдиних засад, встановлених цим Законом, та з урахуванням особливостей своєї діяльності i технології обробки облікових даних розробляє систему i форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності та контролю господарських операцій, визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів, затверджує правила документообороту i технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків i регістрів аналітичного обліку.
Згідно з наказом № 189 бухгалтерський облік у господарстві ведеться за однією з наведених нижче форм.
Проста форма бухгалтерського обліку ведеться селянськими (фермерськими) господарствами, в яких працюють власник та члени його родини без залучення найманих працівників.
Облік за простою формою передбачає накопичення даних відповідно до потреб управління господарством, але слід зазначити, що Методичні рекомендації І не передбачають при простій формі застосування подвійного запису.
Оскільки фермерське господарство є юридичною особою, то відповідно до ст. 9 Закону № 996-ХІV, який поширюється на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм i форм власності, ведення записів у регістрах бухгалтерського обліку здійснюється шляхом подвійного запису на взаємопов’язаних рахунках бухгалтерського обліку.
Також, посилаючись на ПБО 7, при встановленні норм амортизації в Методичних рекомендаціях І було фактично знехтувано норми п. 22 ПБО 7, відповідно до якого амортизації підлягають всі об’єкти основних засобів, окрім землі.
Отже, виходячи з того, що Закон № 996-ХІV i ПБО 7 є обов’язковими для виконання всіма юридичними особами, то Методичні рекомендації в цих питаннях не повинні виконуватися фермерськими господарствами.
Обов’язковим є подання бухгалтерської (фінансової) звітності фермерськими господарствами на адресу i в строки, встановлені постановою № 419.
До регістрів простої форми бухгалтерського обліку, які застосовуються в селянських (фермерських) господарствах відносяться: «Опис майна» (складається лише один раз, коли утворюється фермерське господарство), «Книга обліку доходів та витрат», «Відомість обліку основних засобів, тварин та птиці», «Відомість обліку розрахунків». Основним регістром за простою формою обліку є Книга обліку доходів та витрат, в якій ведеться реєстрація даних первинних документів за видами доходів та витрат з метою визначення результатів господарювання. Доходи визнаються згідно з ПБО 3. До складу доходів включається виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та інші доходи, які мають місце у фермерському господарстві. Витрати визначаються та накопичуються за елементами відповідно до ПБО 16.
Ведення Книги обліку доходів i витрат не вимагає спеціальної підготовки, вона зрозуміла в використанні. За даними записів у Книзі можна отримати відомості про господарську діяльність, скласти декларацію про доходи та про ПДВ при потребі, баланс та звіт про фінансові результати.
Відповідно до ПБО 25 установлено зміст i форму фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва в складі Балансу (ф. № 1-м) та Звіту про фінансові результати (ф. № 2-м), а також установлено порядок заповнення статей балансу та фінансового звіту.
Спрощена форма бухгалтерського обліку ведеться господарствами з середньообліковою чисельністю працюючих за звітний період до 10 осіб включно, крім членів сім’ї, i обсягом виручки за рік, що не перевищує 500 тис. грн. Бухгалтерський облік спрощеної форми ведеться в Журналі реєстрації господарських операцій. Господарські операції в Журналі відображаються з дотриманням принципу подвійного запису. Правильність записів у Журналі перевіряється шляхом співставлення підсумків операцій за звітний період, відображених у графах Журналу. Підсумки в Журналі повинні бути однаковими. Майновий стан господарства фермер визначає, за потребою, на підставі даних Журналу та відомостей шляхом складання бухгалтерського балансу. Фінансовий звіт при спрощеній формі бухгалтерського обліку складається відповідно до ПБО 25, тобто в складі Балансу та Звіту про фінансові результати. У такому фермерському господарстві складається розрахунково-платіжна відомість, відомість обліку основних засобів, тварин i птиці.
Фермерські господарства, які відповідають статусу малих підприємств з середньообліковою чисельністю працюючих за звітний період від 10 до 50 осіб та обсягом виручки від реалізації від 500 тис. грн. до 2,5 млн. грн., ведуть бухгалтерський облік за спрощеним Планом рахунків І і складають фінансову звітність відповідно до ПБО 25. Форма бухгалтерського обліку як певна система регістрів бухгалтерського обліку, порядку i способу реєстрації та узагальнення інформації в них, обирається фермерським господарством самостійно з додержанням єдиних засад бухгалтерського обліку та з урахуванням особливостей діяльності. Основними регістрами бухгалтерського обліку є книги, відомості, журнали тощо.
Методичні рекомендації ІІ щодо їх застосування спрямовано на узагальнення у регістрах бухгалтерського обліку методом подвійного запису інформації про наявність i рух активів, капіталу, зобов’язань та факти фінансово-господарської діяльності юридичних осіб (фермерських господарств), на накопичення аналітичних даних про склад i рух активів, капіталу i зобов’язань, доходів, витрат, фінансових результатів.
Всі інші фермерські (селянські) господарства ведуть облік за Планом рахунків ІІ. При цьому можуть використовуватись різні форми обліку: журнальна, журнально-ордерна з використанням ручної чи комп’ютерної технології обробки даних.