Чи є безалкогольне пиво підакцизним товаром?
                                               (Миколаївська обл.)

     Відповідно до   товарної   номенклатури  зовнішньоекономічної
діяльності ( n0001410-92 )  (далі  -  ТН  ЗЕД)  алкогольні   напої
зазначаються  у  товарних  позиціях  2203 - 2206 чи 2208.  Товарна
позиція 2203 включає пиво  солодове,  яке  є  алкогольним  напоєм,
отриманим    у    результаті    зброджування    розчину   (сусла),
приготовленого  із  осолодженого  ячменю  чи  пшениці,   води   та
(звичайно) хмелю.

     Пиво є алкогольним напоєм виходячи з положень ТН  ЗЕД.  Однак
спеціальне законодавство України,  що регулює виробництво, обіг та
оподаткування акцизним збором алкогольних напоїв,  не  поширюється
на пиво солодове,  оскільки в чинному законодавстві України термін
"алкогольні напої" визначається  (вживається)  виключно  в  такому
значенні:    продукти,   одержані   шляхом   спиртового   бродіння
цукромістких матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів
із вмістом  спирту  етилового понад 1,2 відсотка об'ємних одиниць,
що належать до  товарних  груп  Гармонізованої  системи  опису  та
кодування товарів (далі - ГС) під кодами 2204,  2205,  2206,  2208
(абзац шостий ст.  1 Закону N 481/95-ВР ( 481/95-ВР ). Пиво до цих
товарних груп не належить і відповідно не є алкогольним напоєм.

     Законом N   313/96-ВР   (  313/96-ВР  )  установлено  перелік
підакцизної продукції та ставки акцизного збору на неї  відповідно
до  кодів виробів за ГС.  Пиво солодове включено до цього переліку
підакцизної продукції,  і ставку акцизного збору  в  розмірі  0,23
грн. за  1 л встановлено на нього відповідно до коду 220300 за ГС.
Такі коди  можуть  визначатися  торгово-промисловими  палатами  на
підставі  експертиз.  Тобто  пиво,  що  згідно з ГС класифікується
виключно в товарній позиції 220300, і є підакцизним товаром.

     Виробництво пива регулюється стандартом ДСТУ  3888-99  "Пиво.
Загальні технічні умови" (чинний від 01.01.2000 р.).  Цей стандарт
поширюється  на  пиво  -  слабоалкогольний,  насичений   діоксидом
вуглецю, тонізуючий   пінистий   напій,  що  одержується  під  час
бродіння  охмеленого  сусла  пивними  дріжджами.  Пиво  має   бути
приготовлено відповідно до вимог цього стандарту за технологічними
інструкціями і рецептурами з дотриманням санітарних норм і правил,
затверджених в установленому порядку.

     Пиво виробляють трьох типів:  світле,  напівтемне,  темне. За
способом оброблення пиво поділяють на фільтроване і нефільтроване,
фільтроване   пиво   -   на   пастеризоване   та  непастеризоване,
нефільтроване  -  на  освітлене  та  неосвітлене.  Органолептичні,
фізико-хімічні показники    пива   конкретних   назв,   обумовлені
особливостями застосовуваної сировини  і  технології  виробництва,
установлюються  рецептурою на пиво відповідних назв,  але не нижче
встановлених зазначеним стандартом.

     Для приготування пива  використовують  таку  сировину:  солод
пивоварний ячмінний,  воду питну,  хміль пресований, хміль мелений
гранульований  та  хмелеві  екстракти,  CO2  -   екстракт   хмелю,
несолоджені   зернопродукти:  ячмінь,  крупу  рисову,  рис,  крупу
кукурудзяну, пшеницю, горох, кукурудзу, цикорій обсмажений та інші
види  зернової  сировини,  цукор-пісок,  цукор  рідкий,  екстракти
солодові, смакові та ароматичні добавки, дріжджі пивні.

     Відповідь підготовлено   за   сприяння   начальника   відділу
роз'яснення  податкового законодавства в мережі Інтернет Головного
управління громадських зв'язків та  масово-роз'яснювальної  роботи
ДПА України Юрія ВІЛЬХОВОГО.