• Застосування РРО


Приватний підприємець займається оптовою торгівлею i працює за спрощеною системою оподаткування. Чи має він право реалізовувати товар за готівку без застосування РРО?
(м. Нововолинськ, Волинська обл.)

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Кодекс України про адміністративні правопорушення (за текстом — Кодекс)

Закон України
265/95-ВР — від 06.07.95 р. «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (у редакції Закону України від 01.06.2000 р. № 1776-III, зі змінами та доповненнями);
509-ХІІ — від 04.12.90 р. «Про державну податкову службу в Україні» (зі змінами та доповненнями);
2121-ІІІ — від 07.12.2001 р. «Про банки і банківську діяльність» (зі змінами та доповненнями)

Постанови
№ 72 — Правління Нацбанку України від 19.02.2001 р. «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» (зареєстровано в Мін’юсті України 15.02.2001 р. за № 237/5428, за текстом — Положення № 72);
1315 — Кабінету Міністрів України від 29.08.2002 р. «Про затвердження Положення про Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій (за текстом — Положення про Держреєстр РРО)

Наказ ДПА України
№ 614 — від 01.12.2000 р. «Про затвердження нормативно-правових актів до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами та доповненнями)


Відповідно до п. 6 ст. 9 Закону № 265/95-ВР РРО та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товару (наданні послуг) суб’єктами підприємницької діяльності — фізичними особами, оподаткування доходів яких здійснюється згідно із законодавством з питань оподаткування суб’єктів малого підприємництва (в тому числі шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку), якщо такі суб’єкти не здійснюють продаж підакцизних товарів (крім пива на розлив), за умови ведення такими особами книг обліку доходів i витрат у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
Таким чином, суб’єкт підприємницької діяльності — платник єдиного податку може провадити розрахунки без застосування РРО та без використання розрахункових книжок при продажу товарів та наданні послуг, якщо не продає підакцизні товари (крім пива на розлив). У разі продажу хоча б одного виробу, який відноситься до групи підакцизних товарів (за винятком пива на розлив), він втрачає право провадити розрахунки за порядком, визначеним п. 6 ст. 9 Закону № 265/95-ВР, та повинен перейти на розрахунки за загальною схемою (РРО або розрахункові книжки) при продажу всіх товарів та наданні послуг.
Крім того, приватний підприємець повинен вести книгу обліку доходів i витрат у порядку, встановленому чинним законодавством.

Консультують фахівці департаменту податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 18 травень 2003 року