• Індикатор РРО


Чи може використовуватися касовий апарат, включений до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, з індикатором клієнта, виготовленим іншим підприємством, яке не виробляє РРО?

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Кодекс України про адміністративні правопорушення (за текстом — Кодекс)

Закон України
265/95-ВР — від 06.07.95 р. «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (у редакції Закону України від 01.06.2000 р. № 1776-III, зі змінами та доповненнями);
509-ХІІ — від 04.12.90 р. «Про державну податкову службу в Україні» (зі змінами та доповненнями);
2121-ІІІ — від 07.12.2001 р. «Про банки і банківську діяльність» (зі змінами та доповненнями)

Постанови
№ 72 — Правління Нацбанку України від 19.02.2001 р. «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» (зареєстровано в Мін’юсті України 15.02.2001 р. за № 237/5428, за текстом — Положення № 72);
№ 1315 — Кабінету Міністрів України від 29.08.2002 р. «Про затвердження Положення про Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій (за текстом — Положення про Держреєстр РРО)

Наказ ДПА України
№ 614 — від 01.12.2000 р. «Про затвердження нормативно-правових актів до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами та доповненнями)


Статтею 3 Закону № 265/95-ВР визначено, що суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані застосовувати РРО, включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій (п. 3), а також забезпечувати незмінність конструкції та програмного забезпечення РРО (п. 4).
До Державного реєстру включаються РРО, які відповідають встановленим вимогам, сертифіковані в державній системі сертифікації та випускаються серійно. Разом з тим п. 9 Положення про Державний реєстр РРО визначено, що для включення моделі до Державного реєстру заявник подає до Державної комісії з питань впровадження електронних систем i засобів контролю та управління товарним i грошовим обігом обліковану копію зареєстрованих у встановленому порядку технічних умов на заявлену модель та паспорт на модель чи інший документ, в якому зазначено складові комплекту поставки, функціональні характеристики та термін служби моделі.
Це означає, що модель РРО, включена до Державного реєстру, — це не просто назва моделі, а конкретна її модифікація, визначена документацією виробника. Контрольний зразок моделі, носії програмної пам’яті, інші необхідні документи на модель після її включення до Державного реєстру передаються на постійне зберігання до відповідальної організації. При проведенні перевірок відповідності реєстраторів, що перебувають в експлуатації, конструкторсько-технологічній та програмній документації виробника здійснюється, зокрема, візуальне порівняння елементів конструкції РРО з їх відображенням у відповідній документації.
Таким чином, використання РРО з індикатором клієнта, який не передбачений документацією виробника та не був у комплекті поставки при включенні РРО до Державного реєстру, є порушенням пунктів 3 та 4 ст. 3 Закону № 265/95-ВР.
Відповідальність за такі порушення передбачена п. 8 ст. 17 Закону № 265/95-ВР, а саме: до суб’єктів підприємницької діяльності застосовуються фінансові санкції у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — у разі застосування при здійсненні розрахункових операцій РРО, у конструкцію чи програмне забезпечення якого внесено зміни, не передбачені конструкторсько-технологічною та програмною документацією виробника. Крім того, РРО, модифікацію якого не включено до Держреєстру РРО, не буде прийнято органом державної податкової служби до реєстрації.
Включення до Державного реєстру окремих індикаторів клієнта неможливо, оскільки такі індикатори не відносяться до фіскальних засобів обліку розрахункових операцій, якими є реєстратори розрахункових операцій.

Консультують фахівці департаменту податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 18 травень 2003 року