• Визнання запасів активами


З редакційної пошти

Який порядок визнання запасів активами? На яких рахунках бухгалтерського обліку відображаються визнані запаси?

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

НАКАЗИ
246 — Мінфіну України від 20.10.99 р. «Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси» (зареєстровано в Мін’юсті України 02.11.99 р. за № 751/4044, зі змінами та доповненнями, за текстом — ПБО 9);
291 — Мінфіну України від 30.11.99 р. «Про затвердження Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань i господарських операцій підприємств i організацій» (далі — План рахунків);
318 — Мінфіну України від 31.12.99 р. «Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати» (зареєстровано в Мін’юсті України 19.01.2000 р. за № 27/4248, зі змінами та доповненнями, за текстом — ПБО 16)


У бухгалтерському обліку методологічні засади формування інформації про запаси підприємства визначаються ПБО 9.
Запасами є активи, які утримуються для подальшого продажу за умов звичайної господарської діяльності, або перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва, або утримуються для споживання під час виробництва продукції, виконання робіт та надання послуг, а також управління підприємством.
Запаси визнаються активом, якщо, по-перше, існує імовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди, пов’язані з їх використанням, i по-друге, коли їх вартість може бути достовірно оцінена.
Відповідно до ПБО 9 запасами є оборотні активи, які не повинні бути обмежені у використанні та повинні були призначені для реалізації або використання протягом року чи операційного циклу, якщо він довший за рік.
Одиницею бухгалтерського обліку запасів є їх найменування або однорідна група (вид). Усі запаси підприємства можуть бути поділені на дві основні групи: власні запаси i запаси, які не є власністю підприємства. Кожна із зазначених груп у свою чергу поділяється на види запасів.




Виробничими запасами є придбані або самостійно виготовлені запаси, що підлягають подальшій переробці на підприємстві або утримуються для іншого споживання в ході нормального операційного циклу.
До виробничих запасів належать:
сировина, основні й допоміжні матеріали, комплектуючі вироби та інші матеріальні цінності, призначені для виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, обслуговування виробництва й адміністративних потреб;
малоцінні та швидкозношувані предмети, що використовуються протягом не більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він більше одного року.
Незавершене виробництво — це не закінчені обробкою i складанням деталі, вузли, вироби та незакінчені технологічні процеси. Незавершене виробництво на підприємствах, що виконують роботи та надають послуги, складається з витрат на виконання незакінчених робіт (послуг), щодо яких підприємством ще не визнано доходу.
Готова продукція — це продукція, що виготовлена на підприємстві, призначена для продажу i відповідає технічним та якісним характеристикам, передбаченим договором або іншим нормативно-правовим актом.
Товари — це матеріальні цінності, що придбані (отримані) та утримуються підприємством з метою подальшого продажу. Слід зазначити, що підприємство-покупець, як правило, не вносить суттєвих змін до фізичної форми товарів, які придбаває. Вже під час купівлі у постачальника вони є готовою продукцією. Але в деяких випадках, наприклад, коли підприємство-покупець займається перепродажем, може здійснюватись комплектація таких товарів, їх компонування в яку-небудь систему (об’єднання декількох станків у виробничу лінію). Товарні запаси складають основну частину запасів у торговельно-закупівельних підприємств, у підприємств, що спеціалізуються на комплектації, тощо.
Молодняк тварин i тварини на відгодівлі — це дорослі тварини на відгодівлі i в нагулі; тварини, які вибракувані з основного стада та прийняті від населення на реалізацію; молодняк тварин; птиці; звірі; кролі та сім’ї бджіл. Крім того, до запасів може бути віднесена продукція сільського i лісового господарства, якщо така продукція може бути оцінена згідно з ПБО 9.
Власні запаси підприємства обліковуються на балансових рахунках. Щодо запасів, які не є власністю підприємства, то до позабалансових рахунків i до запасів підприємства, у якого вони перебувають, вони не включаються.
Так, відповідно до вищенаведеної схеми до таких запасів належать: матеріали, прийняті для переробки; матеріальні цінності на відповідальному зберіганні й товари на комісії.
До матеріалів, прийнятих для переробки, належить давальницька сировина, що не оплачується отримувачем i залишається власністю замовника.
Матеріальними цінностями на відповідальному зберіганні є матеріальні цінності, які реалізовані підприємством i право власності на які перейшло покупцю, але за умовами договору вони перебувають на відповідальному зберіганні у підприємства-продавця. Крім того, до матеріальних цінностей на відповідальному зберіганні належать матеріальні цінності, отримані підприємством від постачальника, але не сплачені й заборонені до витрачання, одержані надміру, ніж у видаткових документах постачальників, та на які є відмова від акцепту розрахункових документів постачальників.
Товари на комісії — це товари, одержані в межах договорів комісії (консигнації), поруки та інших цивільно-правових договорів, що уповноважують підприємство здійснювати продаж товарів від імені та за дорученням іншої особи без передачі права власності на такі товари.
Для накопичення інформації про запаси та відображення операцій по них використовується другий клас рахунків «Запаси» Плану рахунків.
Господарські операції щодо виробничих запасів відображаються на рахунку 20 «Виробничі запаси» з використанням відповідних субрахунків та рахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» (за видами предметів).
Для відображення інформації про незавершене виробництво використовуються рахунки 23 «Виробництво» (за видами виробництва), 25 «Напівфабрикати» (за видами напівфабрикатів) та 24 «Брак у виробництві».
Такий вид власних запасів, як готова продукція, обліковується на рахунках 26 «Готова продукція» та 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва».
Товари на підприємстві обліковуються на рахунку 28 «Товари» з використанням відповідних субрахунків.
Для обліку тварин на вирощуванні та відгодівлі Планом рахунків призначено рахунок 21 «Тварини на вирощуванні та відгодівлі» також з використанням відповідних субрахунків.
Слід зазначити, що класифікація запасів за рахунками для кожного підприємства залежить від місця запасів у процесі виробництва (надання послуг). Наприклад, машини й обладнання, які виступають як основні засоби для підприємств, що їх купують, до моменту продажу є запасами для підприємства, що їх виробляє (запаси готової продукції).
Облік виробничих запасів, які належать підприємству (в тому числі тих, що перебувають у дорозі та в переробці), ведеться на рахунку 20 «Виробничі запаси». Для цього підприємства можуть вести відповідну аналітику на субрахунках, наприклад, 201.1 «Сировина й матеріали на складі», 201.2 «Сировина й матеріали в дорозі» тощо.
Облік запасів, які не є власністю підприємства, як зазначалося вище, ведеться поза балансом підприємства. Для обліку таких запасів призначено рахунки 02 «Активи на відповідальному зберіганні» класу 0 «Позабалансові рахунки».
Так, матеріали, прийняті для переробки, обліковуються на відповідному субрахунку 022 «Матеріали, прийняті для переробки». У даному разі аналітичний облік ведеться за замовниками, видами сировини й матеріалів та за місцем їх зберігання чи переробки. Облік витрат з переробки чи доробки давальницької сировини здійснюється на рахунках обліку витрат виробництва (за винятком вартості давальницької сировини замовника).
Відповідно субрахунок 023 «Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні» призначено для обліку таких запасів, як матеріальні цінності на відповідальному зберіганні. Аналітичний облік таких товарно-матеріальних цінностей ведеться за підприємствами-власниками за видами, сортами та місцем зберігання, тому вони повинні зберігатися окремо від власних.
Для відображення інформації про товари, прийняті на комісію, призначено субрахунок 024 «Товари, прийняті на комісію». Аналітичний облік ведеться за видами товарів та комітентами.

Марина БУХАНЦЕВА,
бухгалтер-аналітик «Вісника»

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 18 травень 2003 року