СТАЖ ДЛЯ ПЕНСІЇ ЗА ВІСЛУГУ РОКІВ


Який стаж роботи медсестрою необхідний для призначення пенсії за вислугу років?


Відповідно до Закону "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 року № 1788-ХІІ (ст. 7) звернутися за призначенням пенсії можна у будь-який час після виникнення відповідного права. При цьому пенсії за віком і по інвалідності призначаються незалежно від того, припинено роботу на час звернення за пенсією чи вона продовжується. Пенсії за вислугу років призначаються при залишенні роботи, яка дає право на цю пенсію.

За Законом (ст. 55) серед працівників, які мають право на пенсію за вислугу років, названі працівники освіти, охорони здоров'я, а також соціального забезпечення, які в будинках-інтернатах для престарілих та інвалідів і спеціальних службах безпосередньо зайняті обслуговуванням пенсіонерів та інвалідів, відповідно до п. "е" ст. 55 зазначеного Закону. За вказаною нормою ст. 55 для таких працівників встановлена умова, щоб спеціальний стаж роботи становив від 25 до ЗО років, незалежно від віку, за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

У постанові Кабінету Міністрів України від 04Л.1993 року № 909 "Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років", із змінами, внесеними згідно з постановою Кабміну № 1436 від 26.09.2002 року, деталізовано зазначені норми Закону.

Так, у сфері охорони здоров'я право на пенсію за вислугу років мають лікарі та середній медичний персонал (незалежно від найменування посад) за наявності стажу в лікарняних закладах, лікувально-профілактичних закладах особливого типу, лікувально-трудових профілакторіях, амбулаторно-поліклінічних

закладах, закладах швидкої та невідкладної медичної допомоги, закладах переливання крові, закладах охорони материнства і дитинства, санаторно-курортних закладах, санітарно-епідеміологічних закладах, діагностичних центрах. Крім того, лікарі та середній медичний персонал-(незалежно від найменування посад) мають аналогічні права на пенсію за вислугу років, якщо до стажу їх роботи входить праця у медико-соціальних експертних комісіях, бюро судово-медичної експертизи. Провізори, фармацевти (незалежно від найменування посад), лаборанти можуть отримати пенсію за вислугу років за наявності стажу робити у аптеках, аптечних кіосках, аптечних магазинах, контрольно-аналітичних лабораторіях. Також мають право на пенсію за вислугу років медичні працівники (незалежно від найменування посад), які працювали у медичних відділах протезних підприємств, чи у інтернатних закладах для інвалідів, дітей-інвалідів і престарілих.

Таким чином, пенсії за вислугу років працівникам освіти, охорони здоров'я і соціального захисту призначаються незалежно від віку, за наявності стажу роботи не менше двадцяти п'яти років в установах, визначених переліком Кабінету Міністрів України.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 23 (415) 7- 13 червня 2003 р.