• Застосування штрафу за відчуження майна


Під час перевірки діяльності платника податків, проведеної у 2002 р., встановлено три факти відчуження активів (на 2300 грн., 15870 грн. та 11814 грн.), що перебувають у податковій заставі, без узгодження з податковими органами. Яка сума штрафу застосовується в такому випадку?

 

Підпунктом 17.1.8 п. 17.1 ст. 17 Закону № 2181-III у редакції, що діяла до 26 березня 2002 р., передбачалося, що у разі коли платник податків, активи якого перебувають у податковій заставі, відчужив такі активи без попередньої згоди податкового органу, якщо отримання такої згоди є обов’язковим згідно з цим Законом, платник податків додатково сплачує штраф у розмірі 100 відсотків податкового боргу, щодо якого виникло право податкової застави.
Тобто сума штрафу залежала не від суми, на яку платником податків було здійснено відчуження заставлених активів, а від суми податкового боргу, який мав місце на момент виникнення податкової застави i зазначався в податковому повідомленні (якщо активи платника податків перебували у податковій заставі відповідно до Указу № 167/98) або в податковій вимозі (якщо активи платника податків перебували у податковій заставі відповідно до Закону № 2181-III).
При цьому у разі, якщо платник податків, активи якого перебувають у податковій заставі, відчужує такі активи без попередньої згоди податкового органу, якщо отримання такої згоди є обов’язковим згідно з нормами чинного законодавства, i таке порушення мало місце неодноразово, що виявлено при проведенні однієї документальної перевірки, потрібно застосовувати один штраф за одним актом перевірки, незалежно від кількості встановлених порушень, відповідно до норми Закону № 2181-III, а не декілька штрафів за кожним з випадків порушень, зазначених в одному акті.

Консультують фахівці департаменту стягнення податкового боргу ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 22 червень 2003 року