• Списання сум безнадійного податкового боргу


Внаслідок бурі 08.03.2002 р. у сільгосппідприємства було пошкоджено угіддя. Торгово-промислова палата України підтвердила наявність форс-мажорних обставин висновком від 19.08.2002 р. Станом на 08.03.2002 р. підприємство мало податковий борг з декількох податків, у тому числі з прибуткового податку з громадян. Але до рішення ОДПІ від 30.08.2002 р. про списання безнадійного боргу суму прибуткового податку не включено. Чи правильне рішення прийнято ОДПІ?
(СТОВ «Урожай», с. Біляни, Вінницька обл.)

 

Відповідно до п. 4 наказу № 103 визначення сум безнадійного податкового боргу, що підлягає списанню органами державної податкової служби, здійснюється за даними карток особових рахунків платників податків, що ведуться в органах державної податкової служби в установленому порядку, станом на день виникнення безнадійного податкового боргу.
Згідно з наказом № 342 податкові зобов’язання (борги) платників податків визначаються в картках особових рахунків за даними самостійно поданих платниками податків податкових декларацій або за даними податкового повідомлення — у випадку нарахування такого зобов’язання контролюючим (податковим) органом.
Декретом № 13-92 передбачено, що юридична особа лише утримує i перераховує до бюджету відповідну суму прибуткового податку, платником якого є фізична особа. При цьому чинним законодавством України така юридична особа не наділена правом подання податкової декларації з прибуткового податку з громадян.
Тому й визначення сум податкового боргу юридичної особи з цього виду податку з наступним їх внесенням до карток особових рахунків може бути здійснено лише податковими органами за даними документальної перевірки з питань повноти нарахування, утримання та сплати прибуткового податку з громадян.
Оскільки суму боргу з прибуткового податку з громадян не було відображено в картці особового рахунку, ОДПІ не включила її до рішення про списання сум безнадійного податкового боргу.

Консультують фахівці департаменту стягнення податкового боргу ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 22 червень 2003 року