Оперативний огляд


КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
видав постанову від 16.04.2003 р. № 904 «Про затвердження Порядку визначення сум, що вносяться до державного бюджету підприємствами-монополістами у 2003 році та I кварталі 2004 р. у зв’язку з перевищенням розрахункової величини фонду оплати праці».
Порядок затверджено згідно із Законом України «Про оплату праці».
Суми, що вносяться до державного бюджету в зв’язку з перевищенням розрахункової величини фонду оплати праці, визначаються згідно із ставкою оподаткування прибутку (30 відсотків від суми перевищення) госпрозрахунковими підприємствами, які мають самостійний баланс i розрахунковий (поточний) рахунок, включаючи підприємства, яким надано пільги щодо оподаткування прибутку, та підприємства, звільнені від сплати податку на прибуток відповідно до законодавства.
Зазначені платежі підприємства вносять до державного бюджету з прибутку, що залишається в їх розпорядженні, а збиткові підприємства — за рахунок збільшення збитків.
Зазначені платежі не включаються до складу валових витрат платника податку на прибуток.
Перелік підприємств-монополістів, щодо яких запроваджується регулювання фондів оплати праці у 2003 р. та I кварталі 2004 р., затверджено спільним наказом Мінекономіки, Держкомстату та Антимонопольного комітету України від 29.12.99 р. № 160/422/16.
Суми платежів у зв’язку з перевищенням розрахункової величини фонду оплати праці у звітному місяці 2003 р. та I кварталі 2004 р. вносяться до державного бюджету до 25 числа місяця, що настає за звітним. Платники зазначеного платежу подають до органів державної податкової служби за місцем знаходження за три дні до закінчення терміну сплати розрахунок суми, що вноситься до державного бюджету підприємством-монополістом у зв’язку з перевищенням розрахункової величини фонду оплати праці.
Склад витрат на оплату праці визначається відповідно до Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Мінстату України від 11.12.95 р. № 323.
Сума перевищення розрахункової величини фонду оплати праці (витрат на оплату праці) в звітному місяці визначається підприємством як різниця між фактичним i розрахунковим фондами оплати праці у звітному місяці.

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ ТА З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ
наказом від 27.05.2003 р. № 137, зареєстрованим у Мін’юсті України 11.06.2003 р. за № 469/7790, затвердило Порядок складання фінансового плану державним підприємством (крім казенного) та контролю за його виконанням.
Для підприємств інших форм власності цей Порядок має рекомендаційний характер. Фінансовий план складається на рік із поквартальною розбивкою за визначеною формою.
Проект фінансового плану подається на затвердження до органу, уповноваженого управляти відповідним державним майном, до 1 травня року, що передує плановому, разом із пояснювальною запискою з відповідним обгрунтуванням, виходячи з аналізу господарської діяльності підприємства в поточному році, а також показників господарської діяльності та розвитку підприємства на плановий рік.
Зміни до затвердженого фінансового плану підприємства можуть вносити не більше двох разів протягом планового року з дозволу органу управління, що затвердив фінансовий план.
наказом від 23.05.2003 р. № 134, зареєстрованим у Мінюсті України 09.06.2003 р. за № 460/7781, затвердило Порядок складання балансу i доведення лімітів на споживання та виробництво спирту.
Визнано таким, що втратив чинність, наказ Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України (далі — Мінекономіки України) від 28.02.2002 р. № 61 «Про затвердження Порядку отримання лімітів на спирт етиловий».
Баланс споживання та виробництва спирту i відповідні ліміти Мінекономіки України розробляє на підставі пропозицій заявників — центральних органів виконавчої влади. Пропозиції заявники подають до 1 листопада року, що передує плановому. Узагальнені пропозиції виробників спирту щодо можливих обсягів його виробництва та експорту в плановому році за кварталами до Мінекономіки України подає Мінагрополітики України.
На підставі затвердженого річного балансу Мінекономіки України до 20 грудня року, що передує плановому, складає ліміти на споживання та виробництво спирту на плановий рік та I квартал.
Затверджені ліміти Мінекономіки України доводить до відповідних центральних органів виконавчої влади у вигляді повідомлень за підписом директора департаменту розвитку ринків та реформування відносин власності та інформує про це ДПА України.
Центральні органи виконавчої влади, які одержали ліміти на спирт, щокварталу до 20 числа місяця, що настає за звітним кварталом, надсилають до Мінекономіки України інформацію про виробництво та споживання спирту за формами згідно з додатками 1, 2 до цього Порядку, а також за підсумками року уточнюють річну звітну інформацію (за кварталами).

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
видав постанову від 04.06.2003 р. № 231 «Про процедуру закриття анонімних валютних рахунків та кодованих рахунків фізичних осіб (резидентів i нерезидентів) в іноземній та національній валюті України», зареєстровану в Мін’юсті України 06.06.2003 р. за № 455/7776.
Згідно з постановою банки зобов’язані до 11.07.2003 р. закрити анонімні валютні та кодовані рахунки в іноземній та національній валюті фізичних осіб (резидентів i нерезидентів); залишки коштів за цими рахунками, включаючи нараховані відсотки, обліковувати на балансовому рахунку 2903 «Кошти клієнтів банку за недіючими рахунками». За зверненнями клієнтів дозволено повертати кошти з цього рахунку шляхом перерахування їх у повній сумі на власні поточні чи вкладні (депозитні) рахунки, відкриті ними в банках України відповідно до вимог законодавства України, з обов’язковою ідентифікацією цих клієнтів.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 24 червень 2003 року