Нові розміри плати за марки акцизного збору


Коментар фахівця

З метою підвищення ефективності реалізації державної політики у сфері державного контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробів, збільшення надходжень до державного бюджету Указом Президента України від 27.12.2002 р. № 1234/2002 «Про заходи щодо запровадження державної монополії у сфері контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробів» та Законом України від 24.10.2002 р. № 195-IV «Про внесення змін до деяких законів України про оподаткування, виробництво та обіг підакцизних товарів» передбачено введення наскрізної нумерації акцизних марок для алкогольних напоїв i тютюнових виробів із використанням індексу регіону України, в якому вироблено цю продукцію, та обов’язкового захисту акцизних марок голографічними захисними елементами.
У зв’язку з цим виникла необхідність приведення Положення про виробництво, зберігання, продаж марок акцизного збору i маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.96 р. № 1284, у відповідність до норм, встановлених вищезазначеними нормативно-правовими актами.
Так, 23.04.2003 р. Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 567 «Про запровадження марок акцизного збору нового зразка з голографічними захисними елементами для маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Нею регламентується порядок введення наскрізної нумерації акцизних марок для алкогольних напоїв i тютюнових виробів із використанням індексу регіону України, в якому вироблено цю продукцію, та обов’язковий захист цих акцизних марок голографічними захисними елементами. Для лікеро-горілчаної та виноробної продукції нові марки акцизного збору матимуть позначення місткості тари (посуду), в яку розлито алкогольну продукцію вітчизняних виробників (від 0,05 до 1 літра i більше, всього 14 можливих місткостей), року та кварталу виробництва марки. Постановою передбачено запровадження марок акцизного збору нового зразка для маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів з 1 липня 2003 р.
Зміни, внесені постановою № 567, значно вплинули на вартість виробництва акцизної марки, тому виникла потреба встановити реальний розмір плати за марки акцизного збору нового зразка.
Ціна на марки попереднього зразка встановлювалась постановою Кабінету Міністрів України від 16.11.95 р. № 919 «Про розміри плати за марки акцизного збору на алкогольні напої та тютюнові вироби», виходячи з діючих цін на сировину, матеріали тощо. При зростанні витрат на виготовлення марок акцизного збору, які впливали на їх вартість, вносилися зміни до зазначеної вище постанови. Так, на момент прийняття постанови у 1995 р. вартість марки акцизного збору становила: на алкогольні напої — 1200 крб., на тютюнові вироби — 500 крб.; з 1999 р.: на алкогольні напої — 0,02588 грн., на тютюнові вироби — 0,00912 грн.
На зростання вартості марок нового зразка значно вплинуло застосування голографічного захисного елемента й підвищення курсу євро до національної валюти, від якого залежить вартість як виготовлення самого голографічного елемента, так i поліграфічних матеріалів, які використовуються при виготовленні марок i ввозяться з-за кордону.
Враховуючи наведене, Кабінет Міністрів України постановою від 20.06.2003 р. № 926 «Про розміри плати за марки акцизного збору для алкогольних напоїв та тютюнових виробів» встановив розмір плати за одну марку акцизного збору нового зразка: на алкогольні напої — 0,037 грн., на тютюнові вироби — 0,022 грн., та визнав такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України № 919 та № 231. Оскільки новоприйнятою постановою не встановлено терміну запровадження, то вона набирає чинності з моменту підписання, тобто з 20 червня 2003 р.
Продаж марок акцизного збору нового зразка з голографічними захисними елементами для маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів за новими цінами здійснюється відповідно до п. 2 постанови № 567 з 25 червня 2003 р.

Світлана ПОРТМАН,
головний державний податковий інспектор
відділу розробки та вдосконалення законодавства з акцизного збору та виробництва i обігу підакцизних товарів управління методології акцизного збору та виробництва i обігу підакцизних товарів ДААК ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 25 липень 2003 року