Зміни до Положення про Порядок нарахування та терміни сплати
i подання розрахунку акцизного збору


Коментар фахівця

Наказом ДПА України № 252 приведено у відповідність до норм Закону України від 20.02.2003 р. № 550-ІV «Про внесення змін до Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» та інших нормативних актів Положення про порядок нарахування, терміни сплати i подання розрахунку акцизного збору, затверджене наказом ДПА України від 19.03.2001 р. № 111.
Основні зміни стосуються розділу 4 «Порядок нарахування акцизного збору».
Так, нова редакція п. 4.1 враховує норми Закону № 550-ІV щодо порядку прийняття Розрахунку та відповідальності службової (посадової) особи органу державної податкової служби за його неприйняття.
Пункт 4.3 доповнено новими абзацами щодо умов, за яких органом державної податкової служби не визнається розрахунок акцизного збору, та щодо прав платників податків у такому випадку.
Пунктом 4.4 встановлено порядок подання платником акцизного збору уточнюючого розрахунку у разі самостійного виявлення помилки в попередніх звітних періодах, а п. 4.5 — подання платниками акцизного збору Розрахунку на адресу податкового органу поштою з повідомленням про вручення.
Зміни до розділу 6 «Терміни сплати акцизного збору» встановлюють терміни сплати акцизного збору у разі видачі податкового векселя відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27.02.99 р. № 275.
Так, п. 6.3 Положення доповнено новим абзацом, в якому зазначено, що при повній сплаті платниками податку акцизного збору з алкогольних напоїв, розрахованого за ставками для цієї продукції, податковий вексель не видається відповідно до абзацу третього частини двадцятої ст. 7 Закону України «Про акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові вироби». Тобто податковий вексель не видається в тому випадку, коли акцизний збір сплачено до терміну, встановленого для видачі податкового векселя згідно з постановою № 275.
У розділі 7 «Особливості нарахування та сплати акцизного збору при здійсненні експортно-імпортних операцій» викладено в новій редакції абзац третій п. 7.1 щодо подання підтверджуючих документів при здійсненні експортних операцій з підакцизними товарами.
З метою недопущення подвійного зменшення акцизного збору при експорті в додатках 1 та 3 вилучено Розділ III про зменшення акцизного збору при експорті, оскільки в графах 8, 9 Розділу I додатка 1 та графі 14 Розділу I додатка 3 це зменшення також враховується.
Відповідно до норм Закону № 550-ІV до додатка 6 «Довідка про суми акцизного збору (до розрахунку акцизного збору за _____200_ року), які збільшують податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах» внесено зміни щодо розміру штрафу при поданні уточнюючого Розрахунку, тобто 10 відсотків замінено на 5 відсотків.

Любов МІГУНОВА,
головний державний податковий ревізор-інспектор відділу розробки та вдосконалення законодавства з акцизного збору та виробництва i обігу підакцизних товарів управління методології акцизного збору та виробництва i обігу підакцизних товарів ДААК ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 25 липень 2003 року