• Закупівля товарів у приватного підприємця


Підприємство закуповує товари у приватного підприємця. Чи потрібно вимагати копію свідоцтва про державну реєстрацію СПД та свідоцтва платника єдиного податку у продавця, якщо на акті закупівлі поставлено печатку підприємця та ним надано дані для ф. № 2?
(Донецька обл.)

 


Відповідно до пп. 5.3.9 п. 5.3 ст. 5 Закону України № 334/94-ВР до складу валових витрат не належать будь-які витрати, не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими документами, обов’язковість ведення i зберігання яких передбачено правилами ведення податкового обліку.
Разом з тим відповідно до Закону № 265/95-ВР окремі категорії суб’єктів підприємницької діяльності (у тому числі фізичні особи — платники єдиного податку) при продажу товарів (наданні послуг) мають право не застосовувати РРО та розрахункові книжки, тобто не видавати ніякого розрахункового документа споживачу.
Отже, при придбанні товарів у такого суб’єкта підприємницької діяльності, який відповідно до законодавства має право не видавати розрахунковий документ, доцільно вимагати копії свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності та, у цьому випадку, свідоцтва платника єдиного податку.
Витрати підприємства за актами закупівлі, завіреними печаткою приватного підприємця, без надання зазначених копій не можуть бути віднесені до валових витрат.
Крім того, відповідно до Указу № 436/95 за проведення готівкових розрахунків без подання одержувачем коштів платіжного документа (товарного або касового чека, квитанції до прибуткового ордера, іншого письмового документа), який би підтверджував сплату покупцем готівкових коштів, до підприємства застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу в розмірі сплачених коштів.

Консультують фахівці департаменту податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 25 липень 2003 року