Прибутковий податок з громадян

• Договори добровільного медичного страхування ризиків


Чи виникає об’єкт обкладання прибутковим податком з громадян під час страхування підприємствами своїх працівників згідно з договорами добровільного медичного страхування ризиків?
(м. Київ)

 


Питання, пов’язані з обкладанням прибутковим податком доходів громадян, одержуваних ними за обов’язковим i добровільним страхуванням, слід вирішувати виходячи з вимог, установлених Декретом № 13-92, відповідно до яких об’єктом обкладання прибутковим податком у громадян, які мають постійне місце проживання в Україні, є сукупний оподатковуваний дохід за календарний рік (що складається з місячних сукупних оподатковуваних доходів), одержаний з різних джерел як на території України, так i за її межами незалежно від того, в якій формі він отриманий — у грошовій чи натуральній, в тому числі доходи, що утворилися в результаті надання за рахунок коштів підприємств, установ, організацій, фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності своїм працівникам матеріальних i соціальних благ у грошовій i натуральній формах, до яких відносяться суми страхових платежів (внесків), сплачені підприємством за своїх працівників відповідно до договорів добровільного страхування ризиків, зокрема договорів медичного страхування.
Підпунктом «и» п. 1 ст. 5 Декрету № 13-92 встановлено перелік виплат, які не включаються до сукупного оподатковуваного доходу громадян, а саме: до сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в період, за який здійснюється оподаткування, не включаються суми, одержувані громадянами за обов’язковим i добровільним страхуванням.
При вирішенні питання обкладання прибутковим податком з громадян сум страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) згідно з договорами добровільного страхування слід виходити з умов, установлених договором страхування, а саме: в якому порядку страхувальник (підприємство) сплачував страхові платежі (страхові премії, страхові внески), в якому порядку одержано страхову суму та хто буде її одержувачем (суми страхового відшкодування).
Відповідно до Закону № 85/96-ВР є дві форми страхування: обов’язкова i добровільна.
Добровільне страхування здійснюється на основі договору між страхувальником i страховиком.
Статтею 15 Закону № 85/96-ВР визначено, що договір страхування — це письмова угода між страхувальником i страховиком, згідно з якою страховик бере на себе зобов’язання у разі настання страхового випадку виплатити страхову суму або відшкодувати завданий збиток у межах страхової суми страхувальнику чи іншій особі, визначеній страхувальником (наприклад, медичному закладу), або на користь якої укладено договір страхування (надати допомогу, виконати послугу тощо), а страхувальник зобов’язується сплачувати страхові платежі у визначені терміни та виконувати інші умови договору.
Якщо відповідно до договору добровільного медичного страхування визначено конкретну фізичну особу, якій у разі настання страхового випадку страховик виплачує страхову суму або відшкодовує завданий збиток у межах страхової суми, визначеної страхувальником, то страхові платежі (страхові премії, страхові внески), сплачені за рахунок страхувальника (підприємства, установи, організації або іншої фізичної особи) згідно з договором добровільного медичного страхування вважатимуться доходом застрахованої фізичної особи й включатимуться до її сукупного оподатковуваного доходу.
Підставою для утримання прибуткового податку з громадян є укладання договору страхування, засвідчене страховим свідоцтвом (полісом, сертифікатом).
При вирішенні питань обкладання прибутковим податком доходів громадян за обов’язковим i добровільним страхуванням можна керуватись також роз’ясненням, наданим у спільному листі ГДПІ України та Комітету у справах нагляду за страховою діяльністю від 15.06.94 р. № 14-102/10-267 у період дії Декрету Кабінету Міністрів України від 10.05.93 р. № 47-93 «Про страхування».

Консультують фахівці департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 25 липень 2003 року