З липня 2003 року вводяться нові форми розрахунків рентних платежів


Коментар фахівця

Відповідно до пунктів 22 — 24 ст. 2 Закону України від 26.12.2002 р. № 380-IV «Про Державний бюджет України на 2003 рік» (далі — Закон № 380-IV) до доходів загального фонду Держбюджету України на 2003 р. належать рентна плата за транзитне транспортування природного газу, рентна плата за транспортування нафти i рентна плата за транзитне транспортування аміаку.
Згідно зі ст. 4 Закону № 380-IV суб’єкти підприємницької діяльності, що здійснюють транспортування трубопровідним транспортом територією України природного газу, нафти й аміаку, вносять до Держбюджету України:
рентну плату за транзитне транспортування природного газу в розмірі 1,67 грн. за 1000 м3 газу на кожні 100 км відстані;
рентну плату за транспортування нафти магістральними нафтопроводами в розмірі, еквівалентному 0,685 дол. США за 1 т нафти, що транспортується;
рентну плату за транзитне транспортування аміаку в розмірі, еквівалентному 0,3 дол. США за 1 т на кожні 100 км відстані.
Сплата зазначених платежів здійснюється щодекади (15, 25 числа поточного місяця, 5 числа наступного місяця), виходячи з обсягів природного газу, нафти, аміаку, що транспортуються територією України, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Тобто для цих платежів встановлено місячні авансові внески.
Рентна плата за транспортування нафти магістральними нафтопроводами та рентна плата за транзитне транспортування аміаку сплачуються в національній валюті України за офіційним курсом гривні до долара США, встановленим Нацбанком України на день, що передує дню сплати платежу.
Розрахунки з рентної плати за транзитне транспортування природного газу, аміаку через територію України та рентної плати за транспортування нафти магістральними нафтопроводами подаються до податкових органів щомісяця до 20 числа місяця, наступного за звітним. Тобто базовим податковим звітним періодом для цих платежів є місяць.
Постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2003 р. № 423 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 29.11.2002 р. № 1742» внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 29.11.2000 р. № 1742 «Про затвердження Положення про порядок обчислення i сплати до державного бюджету відрахувань від надходжень за транспортування нафти магістральними нафтопроводами та від плати за транзит трубопроводом аміаку, природного газу через територію України» та викладено у новій редакції Положення про порядок обчислення i сплати до державного бюджету відрахувань від надходжень за транспортування нафти магістральними нафтопроводами та від плати за транзит трубопроводом аміаку, природного газу через територію України (далі — Положення).
Положенням встановлено, що платником рентної плати за транспортування нафти є ВАТ «Укртранснафта», за транзитне транспортування аміаку — ДП «Укрхімтрансаміак», за транзитне транспортування природного газу — НАК «Нафтогаз України».
Відповідно до ст. 4 Закону України від 21.12.2000 р. № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (зі змінами та доповненнями) (далі — Закон № 2181-III) форми обов’язкової податкової звітності встановлюються центральним податковим органом. Пунктом 6 Положення визначено, що відомості про внесення рентної плати за транспортування нафти та транзитне транспортування аміаку, природного газу подаються до відповідного органу державної податкової служби щомісяця до 20 числа місяця, що настає за звітним, за формами, затвердженими ДПА України, а до їх затвердження — за формами згідно з додатками 1—3 до Положення.
Наказом ДПА України від 25.06.2003 р. № 311 «Про затвердження форм розрахунків рентної плати за транспортування нафти магістральними нафтопроводами та транзитне транспортування трубопроводами аміаку, природного газу територією України», зареєстрованим у Мін’юсті України 04.07.2003 р. за № 549/7870 (далі — наказ № 311), затверджено розрахунок рентної плати за транспортування нафти магістральними нафтопроводами, розрахунок рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України, розрахунок рентної плати за транзитне транспортування природного газу територією України (далі — розрахунки).
Згідно з п. 3 Указу Президента України від 03.10.92 р. № 493/92 «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» (зі змінами та доповненнями) нормативно-правові акти, зазначені в ст. 1 цього Указу, набувають чинності через 10 днів після їх реєстрації, якщо в них не встановлено пізнішого терміну надання їм чинності.
До затвердження форм розрахунків центральним податковим органом суб’єкти підприємницької діяльності подавали до органів державної податкової служби розрахунок рентної плати за транспортування нафти магістральними нафтопроводами, розрахунок рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України, розрахунок рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами природного газу територією України, за установленими формами, затвердженими згідно з додатками, відповідно, 1, 2 i 3 до Положення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.11.2000 р. № 1742 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 31.03.2003 р. № 423).
Починаючи з липня 2003 р., тобто за червень 2003 р. i наступні податкові (звітні) місяці розрахунок рентної плати за транспортування нафти магістральними нафтопроводами, розрахунок рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України, розрахунок рентної плати за транзитне транспортування природного газу територією України слід подавати за формою, затвердженою наказом № 311.
Відповідно до п. 17.2 ст. 17 Закону № 2181-III платник податків, який до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний:
а) або надіслати уточнюючий розрахунок i сплатити суму такої недоплати та штраф у розмірі п’яти відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;
б) або відобразити суму такої недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за наступний податковий період, збільшену на суму штрафу у розмірі п’яти відсотків такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми податкового зобов’язання з цього податку.
З цією метою у розрахунках, затверджених наказом № 311, передбачено подання звітного i уточнюючого розрахунків. У разі подання уточнюючого розрахунку з рентної плати за транспортування нафти магістральними нафтопроводами, з рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України, з рентної плати за транзитне транспортування природного газу територією України заповнюються спеціальні рядки 2 — 6.
Якщо після подачі декларації за звітний період платник податків подає нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного терміну подання декларації за такий самий звітний період, то штрафи, визначені у п. 17.2 ст. 17 Закону № 2181-III, не застосовуються. При самостійному донарахуванні суми податкових зобов’язань адміністративні штрафи не накладаються.
Звертаємо увагу, що п. 4 розділу першого Закону України від 22.05.2003 р. № 849-IV «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2003 рік» та деяких інших законодавчих актів» тимчасово до 31 грудня 2003 р. звільнено від сплати рентної плати за транспортування нафти через українську частину Євро-Азійського нафтотранспортного коридору за напрямком Морський нафтовий термінал «Південний» — Броди — Західний кордон України.

Володимир ПІХОЦЬКИЙ,
директор Департаменту методології
ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 27 липень 2003 року