Складання в 2003 році розрахунку плати за користування надрами
для видобування каменю будівельного


Коментар фахівця

Згідно з п. 6.1 Інструкції про порядок обчислення i справляння плати за користування надрами для видобування корисних копалин при розробці користувачами надр більше одного виду корисних копалин форми відповідного розрахунку плати складаються i подаються за кожний вид корисних копалин окремо.
Крім того, п. 3 ст. 63 Закону України «Про Державний бюджет України на 2003 рік» (зі змінами, внесеними Законом України від 22.05.2003 р. № 849-IV) зупинено на 2003 р. дію п. 1 частини першої ст. 31 Кодексу України про надра (за текстом — Кодекс) щодо зарахування 60 відсотків платежів за видобування корисних копалин загальнодержавного значення до бюджету Автономної Республіки Крим, бюджетів областей, міст Києва i Севастополя, тобто у 2003 р. платежі за видобування корисних копалин загальнодержавного значення повністю зараховуються до державного бюджету.
Згідно зі ст. 31 Кодексу платежі за видобування корисних копалин місцевого значення спрямовуються до бюджетів Республіки Крим, областей, міст Києва i Севастополя у розмірі 100 відсотків, а за користування надрами континентального шельфу i в межах виключної (морської) економічної зони — до державного бюджету у розмірі 100 відсотків.
Звертаємо увагу, що відповідно до п. 17.2 ст. 17 Закону України від 21.12.2002 р. № 2181-ІІІ «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (зі змінами та доповненнями, за текстом — Закон № 2181-ІІІ) платник податків, який до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний:
а) або надіслати уточнюючий розрахунок i сплатити суму такої недоплати та штраф у розмірі п’яти відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;
б) або відобразити суму такої недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за наступний податковий період, збільшену на суму штрафу у розмірі п’яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми податкового зобов’язання з цього податку.
З цією метою формою Розрахунку передбачено можливість подання звітного та уточнюючого розрахунків.
Якщо після подання розрахунку за звітний період платник плати подає новий розрахунок з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання розрахунку за такий самий звітний період, то штрафи, визначені в п. 17.2 ст. 17 Закону № 2181-ІІІ, не застосовуються. При самостійному донарахуванні суми податкових зобов’язань адміністративні штрафи не накладаються.
У зв’язку з цим у разі уточнення платником податкових зобов’язань за минулі податкові періоди в бік їх збільшення i подання відповідного уточнюючого розрахунку про це платник плати самостійно нараховує суму штрафу в розмірі п’яти відсотків від суми недоплати за рядком 26.
Наведемо умовні приклади складання розрахунків плати за користування надрами для видобування будівельного каменю за II квартал, II — III i II — IV квартали 2003 р.
Підприємство «Граніт» здійснює видобування будівельного каменю загальнодержавного значення.
Наднормативні втрати відсутні.
Базовий норматив плати за користування надрами для видобування каменю будівельного, наведений у додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 12.09.97 р. № 1014 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 19.01.98 р. № 42, далі — постанова № 1014), становить 0,34 грн./куб. м.
Коефіцієнт до базового нормативу плати за користування надрами для видобування каменю будівельного відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31.03.2003 р. № 427 встановлений у розмірі 0,3 i застосовується з 01.04.2003 р.
Підприємство видобуває позабалансові запаси будівельного каменю i відповідно до постанови № 1014 плата за обсяги таких запасів справляється з коефіцієнтом 0,5.
Квоту на видобування будівельного каменю підприємству не встановлено.
У I кварталі
Обсяги видобутого підприємством будівельного каменю становлять 7000 куб. м;
обсяги погашених балансових запасів будівельного каменю — 8000 куб. м;
обсяги погашених позабалансових запасів будівельного каменю — 2000 куб. м.
У II кварталі
Обсяги видобутого підприємством будівельного каменю становлять 5600 куб. м;
обсяги погашених балансових запасів будівельного каменю — 7000 куб. м;
обсяги погашених позабалансових запасів будівельного каменю — 1000 куб. м.

У III кварталі
Обсяги видобутого підприємством будівельного каменю становлять 9800 куб. м;
обсяги погашених балансових запасів будівельного каменю — 12000 куб. м;
обсяги погашених позабалансових запасів будівельного каменю — 2000 куб. м.
У IV кварталі
Обсяги видобутого підприємством будівельного каменю становлять 8400 куб. м;
обсяги погашених балансових запасів будівельного каменю — 10000 куб. м;
обсяги погашених позабалансових запасів будівельного каменю — 2000 куб. м.

Розрахунки. Файл PDF (48 kb)

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 27 липень 2003 року