Збір за геологорозвідувальні роботи,
виконані за рахунок держбюджету


 
 


Платник єдиного податку

Чи повинен суб’єкт господарювання, який перейшов на сплату єдиного податку, сплачувати збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок держбюджету?

Указом № 727/98 суб’єктам малого підприємництва надано право вибору щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.
Cпрощена система оподаткування, обліку та звітності для суб’єктів малого підприємництва може застосовуватися поряд з діючою системою оподаткування, обліку та звітності, передбаченою законодавством (п. 4 Указу № 727/98).
Відповідно до п. 6 Указу № 727/98 суб’єкт малого підприємництва, який сплачує єдиний податок, не є платником збору за спеціальне використання природних ресурсів.
Законом № 1251-ХІІ визначено принципи побудови системи оподаткування в Україні, податки i збори (обов’язкові платежі), що перераховуються до бюджетів та державних цільових фондів, а також права, обов’язки i відповідальність платників.
Так, згідно зі ст. 14 Закону № 1251-ХІІ до загальнодержавних податків i зборів (обов’язкових платежів) належать збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок держбюджету, та збір за спеціальне використання природних ресурсів.
Таким чином, оскільки збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок держбюджету, — це окремий збір, i враховуючи те, що платниками збору за геологорозвідувальні роботи є всі надрокористувачі незалежно від форм власності (п. 1 Порядку № 115), то суб’єкти малого підприємництва не звільняються від сплати збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок держбюджету.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України