• Збитки від стихійного лиха


Чи можливе віднесення збитків від стихійного лиха до валових витрат платника податку, якщо сільськогосподарське підприємство не скористалося можливістю застрахувати врожай сільськогосподарських культур?

 

Статтею 15 розділу V 3акону № 2238-III передбачено обов’язкове страхування врожаю сільськогосподарських культур багаторічних насаджень для державних сільськогосподарських підприємств, а врожаю зернових культур i цукрових буряків — для сільськогосподарських підприємств всіх форм власності.
Згідно з пп. 5.4.6 п. 5.4 ст. 5 Закону № 334/94-ВР будь-які витрати зі страхування ризиків загибелі врожаю включаються до валових витрат платника податку на прибуток.
Проте, оскільки сільськогосподарське підприємство не скористалося наведеною вище нормою Закону № 2238-III щодо обов’язкового страхування врожаю, віднесення збитків від надзвичайних подій на валові витрати цим Законом не передбачено.
Водночас повідомляємо, що відповідно до п. 3.4 ст. 3 наказу № 103 податковий борг юридичних або фізичних осіб, що виник внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажорні обставини), що підтверджується органами, уповноваженими згідно із законодавством засвідчувати зазначені обставини, вважається безнадійним та підлягає списанню.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 28 липень 2003 року