• Реєстрація договорів оренди


На підставі яких нормативних документів здійснюється реєстрація договорів оренди земельної частки (паю), а також договорів оренди та договорів суборенди земельних ділянок?
(С. Логінов, с. Озерянка, Житомирська обл.)

 


Реєстрація договорів оренди земельної частки (паю) здійснюється на підставі Порядку реєстрації договорів оренди земельної частки (паю), затвердженого постановою № 119.
Порядком, зокрема, визначено умови та процедуру реєстрації договорів оренди земельних часток (паїв):
реєстрація договорів оренди провадиться виконавчим комітетом сільської, селищної, міської ради за місцем розташування земельної частки (паю);
для реєстрації договору оренди орендодавець подає особисто або надсилає поштою до відповідного виконавчого комітету органу місцевого самоврядування договір оренди у двох примірниках та сертифікат на право на земельну частку (пай). Виконавчий комітет сільської, селищної, міської ради перевіряє у дводенний термін подані документи, реєструє або готує обгрунтований висновок про відмову в реєстрації;
договір оренди реєструється у Книзі записів реєстрації договорів оренди земельних часток (паїв). Датою реєстрації договору оренди є дата внесення відповідного запису до цієї Книги;
на обох примірниках договору оренди, засвідченого підписом особи, яка зареєструвала договір, проставляється штамп із зазначенням дати реєстрації та номера запису.
рішення про відмову в реєстрації може бути оскаржено у судовому порядку;
перший примірник договору оренди передається орендарю, другий — орендодавцю;
договір оренди підлягає перереєстрації у разі, коли до нього внесено зміни;
реєстрація договорів оренди земельних часток (паїв) провадиться безоплатно.
Щодо реєстрації договорів оренди та суборенди земельних ділянок, то слід зазначити, що після виділення земельної ділянки в натурі (на місцевості) й отримання державного акта на право приватної власності, надання земельної ділянки в оренду здійснюється згідно із Законом № 161-ХІV. Постановою № 2073 передбачено єдині умови реєстрації договорів оренди та договорів суборенди земельних ділянок.
При цьому для визначення розміру орендної плати за землю слід керуватися Законом № 161-ХІV, який регулює відносини, пов’язані з орендою землі, а для визначення розміру оренди земельних часток (паїв) — Указом № 1529/99, який регулює відносини щодо оренди земельних часток (паїв).

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 30 серпень 2003 року