АВТОРСЬКІ ПРАВА


Якщо я написала романси (вірші, музику) і випустила диск, які авторські права на иі твори маю?


Відповідно до п. 1 ст. 8 Закону "Про авторське право і суміжні права" від 23.12.1993 року № 3792-ХІІ об'єктами авторського права є твори у галузі науки, літератури і мистецтва, зокрема, музичні твори з текстом і без тексту (п.п. 5). Згідно зі ст. 15 названого Закону до майнових прав автора належать: а) виключне право на використання твору; б) виключне право на дозвіл або заборону використання твору іншими особами.

Майнові права автора можуть бути передані (відчужені) повністю або частково іншій особі, що повинно бути оформлено авторським договором, після чого ця особа стає суб'єктом авторського права. Майнові права, що передаються за авторським договором, мають бути у ньому визначені. Якщо якісь права не визначаються як відчужувані, то вони вважаються такими, що не передані.

Виключне право на використання твору автором дозволяє йому використовувати твір у будь-якій формі і будь-яким способом, а саме: дозволити чи заборонити використання твору іншими особами. Серед використання творів, які можна дозволити чи заборонити, є: відтворення творів; публічне виконання і публічне сповіщення творів; публічну демонстрацію і публічний показ; будь-яке повторне оприлюднення творів, якщо воно здійснюється іншою організацією, ніж та, що здійснила перше оприлюднення; переклади творів; переробки, адаптації, аранжування та інші подібні зміни творів; включення творів; як складових частин до збірників, антологій, енциклопедій тощо; розповсюдження творів шляхом першого продажу, відчуження іншим способом або шляхом здавання в майновий найм чи у прокат та шляхом іншої передачі до першого продажу примірників твору; подання своїх творів до загального відома публіки таким чином, що її представники можуть здійснити доступ до творів з будь-якого місця і у будь-який час за їх власним вибором; здавання в майновий найм і (або) комерційний прокат після першого продажу, відчуження іншим способом оригіналу або примірників аудіовізуальних творів, комп'ютерних програм, баз даних, музичних творів у нотній формі, а також творів, зафіксованих у фонограмі чи відеограмі або у формі, яку зчитує комп'ютер; імпорт примірників творів. Цей перелік не є вичерпним.

Автор має право вимагати виплати винагороди за будь-яке використання твору. Винагорода може здійснюватися у формі одноразового (паушального) платежу, або відрахувань за кожний проданий примірник чи кожне використання твору (роялті), або комбінованих платежів. Розмір і порядок виплати авторської винагороди за створення і використання твору встановлюються в авторському договорі або у договорах, що укладаються за дорученням суб'єктів авторського права організаціями.

Сторінку підготувала Тетяна НИКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 33 (425)16-22 серпня 2003 р.