• Транспорт використовується тільки на території підприємства

Чи потрібно сплачувати підприємству податок з власників транспортних засобів за вантажівки марки «БелАЗ», якщо вони використовуються виключно на території підприємства?

 
 


Відповідно до Закону № 1963-ХІІ, яким встановлено податок з власників деяких наземних i водних транспортних засобів, самохідних машин i механізмів, платниками цього податку є, зокрема, підприємства, установи та організації, які є юридичними особами i мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, визначені як об’єкти оподаткування під відповідним кодом за Гармонізованою системою опису та кодування товарів у ст. 2 цього Закону.
Цією ж статтею також визначено транспортні засоби, що не є об’єктами оподаткування, до яких, зокрема, відносяться транспортні засоби вантажні, самохідні, які використовуються на заводах, складах, у портах та аеропортах для перевезення вантажів на короткі відстані — під кодом 87 09 за Гармонізованою системою опису та кодування товарів, до яких відносяться транспортувальники вантажні, самохідні, не обладнані підйомними та навантажувальними пристроями, які використовуються на заводах, складах, в портах та аеропортах для перевезення вантажів на короткі відстані; тягачі, які використовуються на залізничних платформах; їх частини.
У ст. 4 Закону № 1963-ХІІ наведено перелік підприємств, установ i організацій, які звільняються від сплати податку. Зокрема, підприємства автомобільного транспорту загального користування звільняються від сплати податку щодо транспортних засобів, зайнятих на перевезенні пасажирів, на які в установленому законом порядку визначено тарифи оплати проїзду в цих транспортних засобах незалежно від форм власності, та навчальні заклади, які фінансуються з бюджетів, щодо учбових транспортних засобів, за умови використання їх за призначенням, а також на 50 відсотків — сільськогосподарські підприємства — товаровиробники за трактори колісні, автобуси та спеціальні автомобілі для перевезення людей з кількістю місць не менше десяти.
Державну реєстрацію транспортних засобів встановлено ст. 34 Закону № 3353-ХІІ. Зокрема, державну реєстрацію та облік транспортних засобів, призначених для експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування, здійснюють органи Державтоінспекції МВС України в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Усі інші механічні транспортні засоби підлягають відомчій реєстрації та обліку, порядок яких установлюється цими відомствами. Так, реєстрацію великотоннажних автомобілів та інших технологічних транспортних засобів, незалежно від форм власності, що не підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування, проводить Державний комітет України по нагляду за охороною праці.
Отже, якщо у підприємствах на балансі знаходяться транспортні засоби, які є об’єктами оподаткування відповідно до ст. 2 Закону № 1963-ХІІ, вони повинні бути зареєстровані у встановленому порядку i оподатковуватися на загальних підставах.
Автомобільний рухомий склад класифікується на вантажний, пасажирський та спеціальний, підрозділяється на дорожній, призначений для роботи на дорогах загальної сітки, i на позадорожній — для використання поза дорогами загального користування.
Вантажні автомобілі, причепи i напівпричепи розрізняються за вантажопідйомністю, а залежно від установки кузовів та інших конструктивних особливостей, які визначають характер їх використання, підрозділяються на рухомий склад загального призначення i на спеціалізований. Автомобілі, причепи i напівпричепи загального призначення мають неперекидний кузов i використовуються для перевезення вантажів всіх видів, крім рідких, без тари. До спеціалізованого вантажного рухомого складу відносяться автомобілі, причепи i напівпричепи, кузови яких пристосовані для перевезення вантажів певних видів.
Указом № 216/98 право здійснення остаточних висновків щодо визначення кодів згідно з Товарною номенклатурою зовнішньоекономічної діяльності (ТН ЗЕД) надано Держмитслужбі України, роз’яснення якої, зокрема стосовно класифікації окремих видів транспортних засобів, свідчать, що згідно з вимогами ТН ЗЕД великотоннажні автомобілі марки «БелАЗ» класифікуються в товарній позиції 8704 «Автомобілі вантажні».
Згідно з вимогами ТН ЗЕД до товарної позиції під кодом 8704 включаються, зокрема i самоскиди, тобто транспортні засоби міцної конструкції з перекидним кузовом чи днищем, що відкривається вниз, призначеним для перевезення грунту, породи чи інших матеріалів. Ці автомашини, що можуть мати жорстке або шарнірне шасі, як правило, обладнані колесами для руху по бездоріжжю i можуть пересуватися по м’якому грунту. До цієї товарної позиції входять як важкі, так i легкі самоскиди, а саме класифіковані в підсубпозиціях 8704 10 110 — 8704 10 900 автомашини, призначені для використання в кар’єрах, рудниках чи на будівельних майданчиках, на будівництві доріг для перевезення грунту, гравію, цементу тощо. Зазначені підсубпозиції також охоплюють транспортні засоби меншого розміру, які використовуються на будівельних майданчиках для зазначених цілей.
Отже, великотоннажні автомобілі-самоскиди марки «БелАЗ», призначені для використання поза дорожньою мережею, є об’єктом оподаткування, за Гармонізованою системою опису та кодування товарів визначені під кодом 8704 «Автомобілі вантажні» i, відповідно, повинні оподатковуватися на загальних підставах. Податок обчислюється за ставкою, встановленою законом, залежно від об’єму циліндрів двигуна.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 31 серпень 2003 року