• Ставка податку на автомобіль марки УАЗ

За якими ставками оподатковуються автомобілі марки УАЗ?

 
 


Відповідно до Закону № 1963-ХІІ платниками податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин i механізмів є, зокрема, громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, визначені як об’єкти оподаткування у ст. 2 цього Закону під відповідним кодом Гармонізованої системи опису та кодування товарів (на якій базується Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності (УК ТЗЕД — товарна номенклатура), яка покладена в основу товарної класифікаційної схеми Митного тарифу України, що затверджена Законом № 2371-III.
Згідно з вимогами ТН ЗЕД автомобілі залежно від технічних характеристик та призначення класифікуються у відповідних товарних позиціях.
Об’єктами оподаткування є, зокрема, легкові, вантажні автомобілі, автомобілі, призначені для перевезення не менше 10 осіб, включаючи водія.
Платники податку, в тому числі i фізичні особи, самостійно обчислюють суму податкового зобов’язання щодо податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин i механізмів за річними ставками податку, зазначеними в ст. 3 Закону № 1963-ХІІ, зі 100 куб. см. об’єму циліндрів двигуна, зокрема щодо автомобілів легкових (код 8703) — від 3 грн. до 30 грн. залежно від об’єму циліндрів двигуна;
щодо автомобілів вантажних (код 8704) — від 10 грн. до 20 грн. залежно від об’єму циліндрів двигуна;
щодо автомобілів, призначених для перевезення не менше 10 осіб, включаючи водія, (код 8702) — 3,6 грн. з 100 см. куб. об’єму циліндрів двигуна.
У даній позиції класифікуються всі автомобілі, які призначені для перевезення десяти i більше осіб (включаючи водія).
Ульяновським автомобільним заводом — виробником випускалися як легкові, так i вантажні малотоннажні автомобілі, автобуси особливо малого класу (10 місць для перевезення пасажирів), i оскільки у запитанні не зазначено марки (модифікації) автомобіля, надати однозначно відповідь складно.
Водночас Указом Президента України від 29.11.96 р. № 1145/6 «Про Державну митну службу України» (зі змінами, внесеними Указом Президента України від 23.03.98 р. № 216/98) право винесення остаточних висновків щодо визначення кодів ТН ЗЕД надано Держмитслужбі України.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 31 серпень 2003 року