• Передача основних засобів філії


 
 


Як відобразити в податковому обліку безоплатну передачу з балансу на баланс основного засобу від юридичної особи його філії, що є самостійним платником податків i не має статусу юридичної особи?

Виділені на окремий баланс філії, відділення та інші відокремлені підрозділи відповідно до Закону № 996-ХІV зобов’язані вести бухгалтерський облік із наступним включенням їх показників до фінансової звітності головного підприємства.
Об’єктом оподаткування згідно з чинним податковим законодавством є операції платників податку з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України. Пунктом 1.31 ст. 1 Закону № 334/94-ВР визначено, що продаж товарів — це будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію, незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів.
У разі передачі для виробничого використання товарів (робіт, послуг) у межах балансу платника податку (головної організації), витрати щодо яких відносяться до валових витрат виробництва (обігу) i підлягають амортизації, коли передача ТМЦ чи основних виробничих фондів відбувається від однієї філії до іншої (незалежно чи зареєстровані такі філії як платники ПДВ), чи від головної організації до однієї з філій (незалежно від факту реєстрації як платника ПДВ), чи навпаки — від однієї з філій до головної організації (у межах юридичної особи право власності не змінюється), така передача не обкладається ПДВ, а отже, й не відображається у податковому обліку.
Якщо головна організація чи будь-яка філія провадить передачу (продаж) майна (товарів, робіт, послуг) на сторону з переходом права власності, така передача обкладається ПДВ на загальних підставах. При цьому відповідальність за правильність обчислення i сплати податку несе головне підприємство.


Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб
та департаменту методологіїї ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 32 серпень 2003 року