• Продаж періодичного видання,
що містить журнал та магнітофонну касету


 
 


Організація розповсюджує періодичні видання вітчизняного виробництва на території України. Відповідно до ст. 1 Закону № 2782-ХІІ друковані видання можуть включати до свого складу інші носії інформації (платівки, дискети, магнітофонні та відеокасети тощо). Чи звільняються від обкладання ПДВ періодичні видання, виготовлені на інших носіях інформації, та комплекти видань, що складаються з виготовлених друком та розміщених на магнітних (електронних) носіях?

Відповідно до пп. 5.1.2 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР від обкладання ПДВ звільняються операції з продажу (передплати) i доставки періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва; продажу книжок вітчизняного виробництва; продажу учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва.
Поняття друкованих засобів масової інформації визначено Законом № 2657-ХІІ.
Так, відповідно до ст. 20 Закону № 2657-ХІІ друкованими засобами масової інформації є періодичні друковані видання (преса) — газети, журнали, бюлетені тощо i разові видання з визначеним тиражем.
Засоби масової інформації, виготовлені на інших носіях (у тому числі електронних: дискети, СД, відеокасети тощо), згідно з нормами Закону № 2657-ХІІ відносяться до аудіовізуальних засобів, тобто не є друкованим виданням.
Враховуючи викладене, операції з продажу періодичних видань, виготовлених на електронних носіях інформації (незалежно від того, розповсюджуються вони в комплекті з друкованими засобами масової інформації чи ні) підлягають обкладанню ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%


Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб
та департаменту методологіїї ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 32 серпень 2003 року