Часткове здійснення експортної операції

Виробник підакцизної продукції здійснює експорт. Сплата за продукцію частково надходить в іноземній валюті в податковому періоді реалізації i частково в наступному податковому періоді сплачується у гривнях. Чи має право підприємство не сплачувати акцизний збір у податковому періоді реалізації продукції на експорт при частковій сплаті в іноземній валюті?
(м. Горлівка, Донецька обл.)

 

Акцизний збір не справляється при реалізації підакцизних товарів (продукції) на експорт за іноземну валюту (ст. 5 Декрету № 18-92).
Акцизний збір не справляється при реалізації підприємствами — виробниками підакцизних товарів на експорт за іноземну валюту за умови документального підтвердження здійснення експортної операції (п. 7 Положення № 111), а саме:
довідкою установи банку про надходження коштів у іноземній валюті на розрахунковий рахунок платника;
оригіналом п’ятого аркуша («примірник для декларанта») вантажної митної декларації форми
МД-2 (МД-3), що є її складовою частиною, виданого митним органом під час здійснення митного оформлення експорту підакцизної продукції, на якому зазначеним митним органом за зверненням платника податку вчинюється напис про фактичне вивезення експортованої підакцизної продукції за межі митної території України, який засвідчується підписом відповідальної посадової особи i гербовою печаткою митного органу.
Таким чином, у разі часткового здійснення експортної операції, а саме відвантаження на експорт продукції без надходження коштів, підприємство має право не справляти акцизний збір лише з того експортного обороту, який повністю підтверджується документально. Інша частка обороту з реалізації, що не підтверджується документально, не вважається експортною операцією та оподатковується акцизним збором відповідно до чинного законодавства залежно від виду підакцизної продукції.


Консультують фахівці Департаменту з питань адміністрування акцизного збору
i контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів (ДААК) ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 32 серпень 2003 року