• Спільне відчуження


 
 

Чи потрібно окремо сплачувати державне мито за продаж земельної ділянки та розташованої на ній будівлі при їх спільному відчуженні?

Справляння державного мита в Україні регулюється Декретом № 7-93. Статтею 3 цього Декрету визначено розміри ставок державного мита, а саме:
за посвідчення договорів відчуження житлових будинків, квартир, кімнат, дач, садових будинків, гаражів, а також інших об’єктів нерухомого майна, що перебувають у власності громадянина, який здійснює таке відчуження, — один відсоток від суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (пп. «б» п. 3);
за посвідчення договорів відчуження земельних ділянок, які перебувають у власності громадянина, який здійснює таке відчуження, — один відсоток від суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (пп. «б» п. 3).
Оскільки Декретом № 7-93 передбачено дві ставки розміру державного мита за відчуження земельних ділянок, будівель i споруд, державне мито за об’єкти відчуження повинно справлятися окремо.


Консультують фахівці Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 32 серпень 2003 року