• Посвідчення договору оренди земельної ділянки


 
 


Чи потрібно нотаріально посвідчувати договір оренди земельної ділянки? Якщо так, то який розмір державного мита встановлено при такому посвідченні?

Відповідно до ст. 13 Закону № 161-XIV договір оренди земельної ділянки посвідчується нотаріально за її місцезнаходженням, а саме: на строк до п’яти років — за бажанням однієї із сторін договору; на строк більше п’яти років — в обов’язковому порядку.
За нотаріальне посвідчення договору оренди земельної ділянки сплачується державне мито у розмірі та за ставкою, визначеними пп. «у» п. 3 ст. 3 Декрету № 7-93. Ставку державного мита визначено в розмірі 0,01 відсотка від грошової оцінки земельної ділянки, яка встановлюється за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, а за відсутності грошової оцінки земель — у розмірі одного відсотка від суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.
Статтею 201 Земельного кодексу України визначено, що залежно від призначення та порядку проведення грошова оцінка земельних ділянок може бути нормативною i експертною. При здійсненні цивільно-правових угод про земельні ділянки використовується експертна грошова оцінка


Консультують фахівці Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 32 серпень 2003 року