• Позовна заява до господарського суду


 
 


Чи можна отримати пільгу щодо сплати державного мита за позовну заяву до господарського суду у разі, якщо на це немає права?

Справляння державного мита в Україні регулюється Декретом № 7-93. Статтею 4 цього Декрету встановлено пільги щодо сплати державного мита, які надаються фізичним i юридичним особам за вчинення в їхніх інтересах дій та за видачу документів, що мають юридичне значення.
Згідно зі ст. 5 Декрету № 7-93 місцеві ради мають право встановлювати для платників додаткові пільги щодо сплати державного мита, яке зараховується до місцевих бюджетів, а Міністерство фінансів України — щодо державного мита, яке зараховується до Державного бюджету України.
Слід зазначити, що до державного бюджету зараховується державне мито, що справляється із позовних заяв, які подаються до господарського суду, із апеляційних i касаційних скарг на рішення та постанови господарських судів, заяв про їх перегляд за нововиявленими обставинами, а також за дії, пов’язані з отриманням охоронних документів (патентів i свідоцтв) на об’єкти інтелектуальної власності, та за дії, пов’язані з підтриманням чинності патентів на сорти рослин. За решту документів i дій, що мають юридичне значення, справляється державне мито до місцевих бюджетів.


Консультують фахівці Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 32 серпень 2003 року