• Порядок оскарження постанови
про накладення адміністративного стягнення


 
 


Який порядок оскарження постанови органу державної податкової служби про накладення адміністративного стягнення? Адже наказом № 260 виключено абзац другий пп. 5.1 п. 5 Положення № 93, яким до 10 липня 2003 р. передбачалася можливість подання платником податків повторної скарги (заяви) у разі повного або часткового незадоволення його скарги на ім’я керівника органу державної податкової служби вищого рівня до органу державної податкової служби, рішення якого оскаржується. Чи поширюються ці зміни на порядок оскарження постанови органу державної податкової служби про накладення адміністративного стягнення?

Порядок оскарження постанов про накладення адміністративних стягнень регламентовано Кодексом України про адміністративні правопорушення, норми якого враховано у пунктах 13 та 14 Положення № 93.
Наказом № 260 до зазначених пунктів Положення № 93 щодо порядку оскарження постанови по справі про адміністративне правопорушення зміни не вносилися.
Отже, у разі незгоди з постановою по справі про адміністративне правопорушення особа, щодо якої органом державної податкової служби винесено постанову про накладення адміністративного стягнення, має право оскаржити постанову до органу державної податкової служби, посадова особа якого винесла постанову.
Скарга, що надійшла, реєструється i протягом трьох діб надсилається разом із справою до органу державної податкової служби вищого рівня (посадовій особі, правомочній її розглядати).
Щодо оскарження рішень органу державної податкової служби вищого рівня, прийнятих за розглядом скарги на постанову по справі про адміністративне правопорушення, то у разі повного або часткового незадоволення скарги міською державною податковою інспекцією з районними державними податковими інспекціями або регіональною державною податковою адміністрацією (Автономної Республіки Крим, області, міст Києва i Севастополя) скаргу на рішення міської державної податкової інспекції необхідно подавати безпосередньо до відповідної регіональної державної податкової адміністрації, а на рішення регіональної державної податкової адміністрації — до ДПА України протягом десяти календарних днів, наступних за днем отримання рішення за розглядом скарги на постанову про накладення адміністративного стягнення. Під час розгляду скарги перевіряється обгрунтованість рішення, прийнятого за розглядом скарги на постанову, та правомірність винесення постанови.
Наприклад, особа, щодо якої начальником ДПІ у Голосіївському районі м. Києва 11 липня 2003 р. винесено постанову про накладання адміністративного стягнення, подала 15 липня 2003 р. до районної державної податкової інспекції скаргу на зазначену постанову i 22 липня 2003 р. отримала рішення ДПА у м. Києві за розглядом скарги на постанову. У разі незгоди з рішенням ДПА у м. Києві воно може бути оскаржене безпосередньо до ДПА України протягом десяти календарних днів, наступних за днем отримання рішення міської державної податкової адміністрації, прийнятого за розглядом скарги, тобто скаргу (заяву) потрібно подати до ДПА України не пізніше 1 серпня 2003 р.


Консультують фахівці Головного управління апеляцій ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 32 серпень 2003 року