• Контролюючі органи


 
 


Як часто i які контролюючі органи мають право перевіряти суб’єкта підприємницької діяльності? Чи правомірні перевірки в один день працівниками органів КРУ та відділу РРО ДПІ?

Указом № 817/98 визначено контролюючі органи, які мають право проводити планові та позапланові виїзні перевірки фінансово-господарської діяльності суб’єктів підприємницької діяльності.
Планові перевірки проводяться за сукупними показниками фінансово-господарської діяльності суб’єкта підприємницької діяльності не частіше одного разу на календарний рік у межах компетенції відповідного контролюючого органу.
Позаплановою виїзною перевіркою вважається перевірка, яка не передбачена в планах роботи контролюючого органу i проводиться за наявності хоча б однієї з таких обставин:
а) за наслідками зустрічних перевірок виявлено факти, які свідчать про порушення суб’єктом підприємницької діяльності норм законодавства;
б) суб’єктом підприємницької діяльності не подано в установлений строк документи обов’язкової звітності;
в) виявлено недостовірність даних, заявлених у документах обов’язкової звітності;
г) суб’єкт підприємницької діяльності подав у встановленому порядку скаргу про порушення законодавства посадовими особами контролюючого органу під час проведення планової чи позапланової виїзної перевірки;
д) у разі виникнення потреби у перевірці відомостей, отриманих від особи, яка мала правові відносини з суб’єктом підприємницької діяльності, якщо суб’єкт підприємницької діяльності не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на обов’язковий письмовий запит контролюючого органу протягом трьох робочих днів від дня отримання запиту;
е) проводиться реорганізація (ліквідація) підприємства.
Позапланові виїзні перевірки з підстави, визначеної у пункті «е», проводяться лише органами державної податкової служби та органами контрольно-ревізійної служби в межах їх повноважень. Позапланова виїзна перевірка може здійснюватись i на підставі рішення Кабінету Міністрів України.
Відповідно до абзацу другого ст. 15 Закону № 265/95-ВР контроль за додержанням суб’єктами підприємницької діяльності порядку виконання операцій з купівлі-продажу іноземної валюти здійснюють Національний банк України, органи державної податкової служби України шляхом проведення оперативних перевірок.
Отже, якщо КРУ та ДПІ мали підстави, то проведення перевірок працівниками відповідних контролюючих органів в один день не суперечить чинному законодавству.


Консультують фахівці Департаменту податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 32 серпень 2003 року