• Суми доплат
за нормативний час


 
 


Чи нараховується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування на суми доплат за нормативний час пересування працівників, постійно зайнятих на підземних роботах у шахтах, від ствола до місця роботи i назад? Чи враховуються такі виплати при розрахунку середньомісячної заробітної плати для обчислення пенсій?
(ДХК «Макіїввугілля», м. Макіївка)

Законом № 400/97-ВР для підприємств, установ та організацій об’єктом оподаткування збором визначено фактичні витрати на оплату праці працівників, які включають витрати на виплату основної i додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону № 108/95-ВР (крім сум виплат, що не враховуються при визначенні бази нарахування страхових внесків відповідно до п. 2 ст. 5 Декрету № 13-92), а також винагород, що виплачуються громадянам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру.
Доплати працівникам, постійно зайнятим на підземних роботах, за нормативний час пересування їх у шахті від ствола до місця роботи i назад відносяться до фонду оплати праці в складі додаткової заробітної плати (п. 2.4 Інструкції).
Згідно з п. 4 ст. 4 Закону № 400/97-ВР фізичні особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), та фізичні особи, які виконують роботи (послуги) згідно з цивільно-правовими договорами, сплачують збір на обов’язкове державне пенсійне страхування у розмірі 1 або 2 відсотків від сукупного оподатковуваного доходу, обчисленого відповідно до законодавства України, а саме Декрету Кабінету Міністрів України № 13-92, ст. 8 якого передбачає, що до складу сукупного оподатковуваного доходу включаються одержані за місцем основної роботи доходи, зокрема i надбавки та доплати до тарифних ставок та посадових окладів.
Отже, збір у розмірі 32 відсотки та 1 — 2 відсотки на суми доплат за нормативний час пересування працівників, постійно зайнятих на підземних роботах у шахтах, від ствола до місця роботи i назад, нараховується та сплачується на загальних підставах.
Крім того, слід зазначити, що відповідно до ст. 66 Закону № 1788-ХІІ до заробітку для обчислення пенсії включаються всі види оплати праці (виплат, доходу), на які відповідно до Закону № 400/97-ВР нараховується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, в межах максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, оподатковуваного доходу (прибутку), сукупного оподатковуваного доходу (граничної суми заробітної плати (доходу)), з яких справляються страхові внески (збори) до соціальних фондів, чинних на день одержання зазначеного заробітку (виплат, доходу).
Враховуючи наведене, доплати працівникам, постійно зайнятим на підземних роботах, за нормативний час пересування їх у шахті від ствола до місця роботи i назад, враховуються при обчисленні середньомісячної заробітної плати для призначення пенсій, а також відображаються в індивідуальних відомостях про застраховану особу у графі «Ураховується для пенсії», тобто підлягають персоніфікованому обліку.


Консультують фахівці Пенсійного фонду України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 32 серпень 2003 року