• Платники фіксованого податку


 
 


Громадянка до народження дитини здійснювала підприємницьку діяльність без використання найманої праці зі сплатою фіксованого податку. Свідоцтво про державну реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності не здала. У Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності зареєстрована не була. У наданні допомоги по вагітності та пологах, при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку їй відмовили як в органах праці та соціального захисту населення за місцем проживання, так i у виконавчій дирекції відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Чоловік громадянки працює робітником у фермера. Хто повинен виплатити такій фізичній особі допомогу по вагітності та пологах, при народженні дитини та щомісячно виплачувати допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку?
(Херсонська обл.)

Суб’єкти підприємницької діяльності — фізичні особи, що обрали для себе оподаткування доходів у формі сплати прибуткового податку із фіксованим розміром, від якого не передбачено відрахувань на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, беруть участь у цьому виді страхування на добровільних засадах.
Згідно з частиною третьою ст. 6 Закону № 2240-III особи, які здійснюють підприємницьку діяльність, мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги, зазначені цим Законом, за умови сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (за текстом — Фонд) відповідно до законодавства. Вони повинні сплачувати до Фонду 3,4 відсотка суми оподатковуваного доходу (прибутку) (абзац другий п. 3 ст. 1 Закону № 2213-III).
Призначення i виплату матеріального забезпечення та надання соціальних послуг особам, які беруть участь у цьому виді страхування на добровільних засадах, здійснює виконавча дирекція відділення Фонду за місцем їхньої реєстрації як платників страхових внесків (частина друга ст. 50 Закону № 2240-III).
Оскільки громадянка не була зареєстрована як платник страхових внесків до Фонду, вона не має права на одержання допомоги по вагітності та пологах, при народженні дитини, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за рахунок коштів Фонду.
Водночас допомогу при народженні дитини може отримати батько дитини, який є застрахованою особою (усі наймані працівники є застрахованими особами). Для цього йому необхідно подати заяву про надання допомоги, надати копію свідоцтва про народження дитини i одержати допомогу при народженні дитини за основним місцем роботи у фермера за рахунок страхових внесків. Якщо фермер сплачує фіксований сільськогосподарський податок, від якого частина коштів перераховується органами Держказначейства України на рахунки Фонду, то він має право на відшкодування витрат із виплати зазначеної допомоги за рахунок відрахувань від спрощеної системи оподаткування.
Розмір допомоги при народженні дитини визначається на дату народження, а не на дату звернення за її призначенням. Оскільки в запитанні не зазначено дати народження дитини, то відповідь на це запитання дати неможливо.
З питання призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку громадянка має звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання за умови припинення підприємницької діяльності. Відповідно до абзацу першого пп. 8 п. 20 Порядку призначення i виплати державної допомоги сім’ям з дітьми особи, які є суб’єктами підприємницької діяльності, що сплачують фіксований податок та не застраховані у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, для одержання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку до органів праці та соціального захисту населення додатково до зазначених у цьому пункті документів додають довідку органів державної податкової служби про припинення підприємницької діяльності.


Консультують фахівці Міністерства праці і соціальної політики україни

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 32 серпень 2003 року