• Допомога на поховання
члена сім’ї


 
 


Двоє рідних братів проживали на одній житловій площі, один з них помер (він ніде не працював, не був зареєстрований у державній службі зайнятості, пенсії не одержував). Витрати на поховання взяв брат померлого. Чи має право підприємство виплатити йому допомогу на поховання як застрахованій особі за рахунок страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності?
(Шахта «Фащевська», Луганська обл.)

Допомога на поховання члена сім’ї застрахованої особи призначається застрахованій особі за основним місцем роботи на підставі копії свідоцтва про смерть, виданої державним органом реєстрації актів цивільного стану, та довідки з місця проживання про перебування померлого члена сім’ї на утриманні застрахованої особи. Для того щоб унеможливити одночасне одержання допомоги на поховання декількома особами, рекомендовано надавати довідку про смерть, яка видається в одному примірнику державним органом реєстрації актів цивільного стану.
Відповідно до частини першої ст. 45 Закону № 2240-III при визначенні права на допомогу на поховання члена сім’ї до членів сім’ї, які перебували на утриманні застрахованої особи, відносяться:
дружина (чоловік);
діти, брати, сестри та онуки, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до 18 років (брати, сестри та онуки — за умови, що вони не мають працездатних батьків), а студенти та учні середніх професійно-технічних та вищих навчальних закладів з денною формою навчання — до 23 років;
батько, мати;
дід та баба за прямою лінією спорідненості.
Виходячи з фактів, наведених у листі, померлий не відносився до зазначених категорій осіб, допомога на його поховання не може бути виплачена за рахунок страхових коштів.
Допомога на поховання в цьому випадку має бути виплачена за останнім місцем проживання померлого особі, яка здійснила поховання, тобто брату померлого.
Якщо на день смерті особа не працювала, не була зареєстрована в службі зайнятості як безробітна i не одержувала пенсії, допомога на поховання надається за рішенням місцевої державної адміністрації або виконкому місцевої ради з урахуванням матеріального становища цієї особи у розмірі до 150 грн. за рахунок коштів місцевого бюджету (постанова № 1753 та Порядок виплати допомоги на поховання).


Консультують фахівці Міністерства праці і соціальної політики україни

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 32 серпень 2003 року