• Роздрібна торгівля банківськими металами


На підставі отриманої ліцензії уповноважений банк здійснює роздрібну торгівлю банківськими металами. Чи необхідно на цей вид діяльності придбавати торговий патент?
(м. Лубни, Полтавська обл.)

 


На підставі банківської ліцензії банки мають право здійснювати операції з валютними цінностями (ст. 47 Закону № 2121-III).
До валютних цінностей відносяться також банківські метали — це золото, срібло, платина, метали платинової групи, доведені (афіновані) до найвищих проб відповідно до світових стандартів, у зливках i порошках, що мають сертифікат якості, а також монети, вироблені з дорогоцінних металів (ст. 1 Декрету № 15-93).
Банківські метали є об’єктом купівлі та продажу на валютному ринку України (Положення № 65).
Роздрібна торгівля банківськими металами здійснюється уповноваженими банками та іншими уповноваженими фінансовими установами, які отримали ліцензію Нацбанку України на право здійснення операцій з банківськими металами, з клієнтами (фізичними особами — резидентами i нерезидентами та юридичними особами — резидентами) через каси уповноважених банків (уповноважених фінансових установ) (п. 12 Положення № 65).
Закон № 98/96-ВР є спеціальним законом, який визначає порядок патентування окремих видів діяльності, що провадиться суб’єктами підприємництва i, зокрема, торговельної діяльності.
Згідно зі ст. 2 Закону № 98/96-ВР торговий патент — це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб’єкта підприємницької діяльності чи його структурного (відокремленого) підрозділу займатися зазначеними у цьому Законі видами підприємницької діяльності (у тому числі торговельною діяльністю).
Патентуванню підлягає торговельна діяльність (роздрібна та оптова торгівля, діяльність у торговельно-виробничій (громадське харчування) сфері), що здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами у пунктах продажу товарів за готівкові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток (ст. 3 Закону № 98/96-ВР).
Таким чином, уповноважені банки та інші уповноважені фінансові установи, які здійснюють операції з роздрібної торгівлі банківськими металами з клієнтами (фізичними особами — резидентами i нерезидентами та юридичними особами — резидентами) через каси уповноважених банків (уповноважених фінансових установ), повинні придбавати торговий патент на загальних підставах.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 33 вересень2003 року