Щодо адміністративних штрафів за неподання, несвоєчасне подання та перекручення даних відомостей


 

Відповідно до ст. 1 Закону № 320/94-ВР Державний реєстр фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів — це автоматизований банк даних, створений для забезпечення єдиного державного обліку фізичних осіб, які зобов’язані сплачувати податки, збори, інші обов’язкові платежі до бюджетів та внески до державних цільових фондів у порядку i на умовах, що визначаються законодавчими актами України.
Згідно зі ст. 9 зазначеного Закону керівники та посадові особи підприємств, установ, організацій всіх форм власності, включаючи Національний банк України та його установи, комерційні банки, інші фінансово-кредитні установи та фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності відповідно до чинного законодавства зобов’язані подавати до державних податкових інспекцій відомості про нараховані та виплачені фізичним особам суми доходів i суми утриманих з них податків та інших обов’язкових платежів.
Відповідно до ст. 11 Закону керівники та посадові особи підприємств, установ, організацій всіх форм власності, включаючи Національний банк України та його установи, комерційні банки, інші фінансово-кредитні установи, та фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності за неподання або несвоєчасне подання до державних податкових інспекцій відомостей про нараховані та виплачені фізичним особам суми доходів i суми утриманих з них податків притягуються до відповідальності згідно з чинним законодавством України. Підпунктом 4.1 п. 4 Порядку заповнення відомостей про нараховані та виплачені фізичним особам суми доходів i суми утриманих з них податків, затвердженого наказом № 473, передбачено, що відомості подаються до органів державної податкової служби щокварталу до 15 числа місяця, наступного за звітним періодом.
У пп. 4.8 п. 4 вищенаведеного Порядку зазначається, що за перекручення даних, неподання або несвоєчасне подання юридичними особами та фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності до органів державної податкової служби відомостей відповідно до частини другої ст. 9 Закону № 320/94-ВР керівники та посадові особи юридичних осіб i фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності несуть відповідальність згідно з п. 11 ст. 11 Закону № 509-ХІІ, а саме: на посадових осіб підприємств, установ i організацій, а також на громадян — суб’єктів підприємницької діяльності, які виплачували доходи, винних у неутриманні, неперерахуванні до бюджету сум податку на доходи фізичних осіб, перерахуванні податку за рахунок коштів підприємств, установ i організацій (крім випадків, коли таке перерахування дозволено законодавством), у перекрученні даних, у неповідомленні або несвоєчасному повідомленні державним податковим інспекціям за встановленою формою відомостей про доходи громадян, накладається штраф у розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне із зазначених правопорушень, — у розмірі п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Леся ПОЛІЩУК,
начальник відділу застосування правових актів
та уніфікації роз’яснень управління правового забезпечення оцінки та застосування правових актів
Департаменту правового забезпечення ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 33 вересень2003 року