• Таксомоторні перевезення


Підприємство здійснює таксомоторні перевезення. Розрахунки за надані послуги провадяться згідно зі ст. 3 Закону № 265/95-ВР із застосуванням зареєстрованих, опломбованих у встановленому порядку електронних таксометрів. На кожен таксометр зареєстровано книгу обліку розрахункових операцій (КОРО). У зв’язку з можливістю аварії або втрати водієм КОРО керівництво підприємства прийняло рішення зберігати її не на місці проведення розрахунків (безпосередньо в таксі), а на підприємстві. Чи правомірні такі дії?
(ТОВ «Інвест-сервіс», м. Донецьк)

 


Відповідно до п. 3 ст. 3 Закону № 265/95-ВР суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій, що включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, з додержанням встановленого порядку їх застосування.
Порядок застосування РРО визначено розділом 4 Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом № 614. Зокрема, суб’єкт підприємницької діяльності повинен забезпечити ведення поточної, а також зберігання у господарській одиниці останньої використаної КОРО, зареєстрованої на РРО, та використаних контрольних стрічок за останні три робочих дні.
Відповідно до Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом № 614, господарська одиниця — стаціонарний або пересувний об’єкт, у тому числі транспортний засіб, де реалізуються товари чи надаються послуги та здійснюються розрахункові операції.
Отже, зареєстрована на кожний електронний таксометр КОРО повинна вестися безпосередньо у таксі.
Відповідно до порядку ведення КОРО, визначеного розділом 7 Порядку реєстрації та ведення книг обліку розрахункових операцій i розрахункових книжок, затвердженого наказом № 614, використання КОРО, зареєстрованої на РРО, передбачає, зокрема, наявність КОРО на місці проведення розрахунків, де встановлено РРО.
У разі невикористання водієм КОРО безпосередньо у таксі порушуються вимоги порядку її ведення. Відповідальності за зазначене порушення чинним законодавством не передбачено.

Консультують фахівці Департаменту податкового аудиту
та валютного контролю ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 33 вересень2003 року