ПОВОРОТНА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА


Підприємство, шо працює за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності, одержало поворотну фінансову допомогу від фізичної особи. Чи включається до бази оподаткування єдиним податком ця сума та як вона відображається у Книзі обліку доходів і витрат суб'єкта малого підприємництва?


Відповідно до вимог Указу Президента "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" від 03.07.1998 року № 727/98 (в редакції Указу Президента № 746/99 від 28.06.1999 року) базою для оподаткування єдиним податком є сума виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (далі — продукція), яка фактично одержана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) до каси за операції з продажу продукції.

Згідно з Порядком ведення Книги обліку доходів і витрат суб'єкта малого підприємництва — юридичної особи, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, затвердженим наказом ДПА України від 12.10.1999 року № 554, у Книзі обліку доходів і витрат у дохідній частині відображаються всі надходження, одержані на розрахунковий рахунок та до каси суб'єктом малого підприємництва від продажу продукції, майна, зокрема, основних фондів, які належать суб'єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи, виручка від іншої реалізації.

Тобто суб'єкт малого піприємництва для оподаткування єдиним податком має враховувати всі надходження, одержані на розрахунковий рахунок та до каси від продажу продукції, суми позареалізаційних доходів, виручки від іншої реалізації.

Крім того, п. 40 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 "Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва", затвердженого наказом Міністерства фінансів від 25.02.2000 року № 39, визначено, зокрема, що інші доходи, які виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною діяльністю підприємства, відображаються у статті "Інші звичайні доходи" фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва. До таких інших звичайних доходів віднесено: дивіденди, відсотки, доходи від участі у капіталі та інші доходи, отримані від фінансових інвестицій; дохід від реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів і майнових комплексів; дохід від неопераційних курсових різниць; інші доходи, які виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною діяльністю підприємства.

Оскільки поворотна фінансова допомога належить до інших доходів підприємства, які виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною діяльністю, у Книзі обліку доходів і витрат ця сума відображається у графі 5 "Позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації".

Таким чином, підприємство для цілей оподаткування має враховувати всі надходження, одержані на його розрахунковий рахунок та до каси від продажу продукції, суми позареалізаційних доходів, включаючи поворотну фінансову допомогу та виручку від іншої реалізації.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 36 (428) 6-12 вересня 2003 р.