ПОВЕРНЕННЯ ВНЕСКУ У СПІЛЬНУ ДІЯЛЬНІСТЬ


Чи виникають валові доходи в учасника спільної діяльності при поверненні йому невикористаної частини внеску в спільну діяльність, якщо таке повернення відбувається до закінчення строку договору про спільну діяльність?


Згідно з п. 7.7 п. 7 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" (далі — Закон) спільна діяльність з метою оподаткування відноситься до діяльності особливого виду. Це питання також регламентується Порядком ведення податкового обліку та складання податкової звітності результатів спільної діяльності на території України без створення юридичної особи, затвердженим наказом ДПА України від 11.07.1997 року № 234, і Порядком складання декларації про прибуток підприємства, затвердженим наказом ДПА України від 08.07.1997 року № 214 (зі змінами та доповненнями). Відповідно до пп. 4.2.12 п. 4.2 ст. 4 Закону не включаються до складу валового доходу платника податку кошти або майно, які повертаються власнику корпоративних прав, емітованих юридичною особою, після повної ліквідації юридичної особи, або після закінчення договору про спільну діяльність, але не вище номінальної вартості акцій (часток, паїв).

Таким чином, якщо виходити із буквального тлумачення вказаної норми, дострокове повернення зі спільної діяльності внеску коштами або іншими матеріальними активами розцінюється як дохід і згідно з пп. 4.1.6 п. 4.1 ст. 4 Закону він включається до складу валових доходів такого платника — учасника спільної діяльності.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 36 (428) 6-12 вересня 2003 р.