ЗМІНА ВИДУ ПЕНСІЙ


1. На яких умовах можна переоформити пенсію за вислугу років на пенсію за віком?

2. Чи має особа, яка перебувала на виборній посаді, право на збереження середньої заробітної плати протягом шести місяиів, яку вона одержувала на виборній посаді у раді, якщо така особа отримує пенсію, призначену за вислугу років?


1. За Законом "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 року № 1788-ХІІ у будь-який час після виникнення права на пенсію можна звернутися за її призначенням. Особам, які мають одночасно право на різні державні пенсії, призначається одна з них за їх вибором, за винятком випадку, спеціально вказаного у статті 6 зазначеного документа.

Статтею 78 названого Закону передбачена можливість перерахунку пенсії у зв'язку із зміною у сімейному стані, влаштуванням на роботу або її припиненням. Відповідно до її положень у тих випадках, коли після призначення пенсії пенсіонер у зв'язку із зміною у сімейному стані, влаштуванням на роботу або її припиненням здобуває або втрачає право на надбавку на непрацездатних членів сім'ї, або розмір цієї надбавки підлягає зміні, провадиться відповідний перерахунок пенсії.

Крім того, зазначений Закон передбачає низку інших випадків, коли може бути змінено розмір пенсії чи умов припинення її виплати. Можливості змінити вид пенсії, приміром, пенсії, призначеної за вислугу років, на пенсію за віком, Законом не передбачено.

2. Відповідно до Закону "Про статус депутатів місцевих рад" від 11.07.2002 року № 93-ІУ (ст. 33) після закінчення виборних повноважень депутату місцевої ради надається попередня робота (посада), а за її відсутності — інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодою депутата, на іншому підприємстві, в установі, організа-

ції. У разі неможливості надання відповідної роботи (посади) на період працевлаштування за колишнім депутатом місцевої ради зберігається, але не більше шести місяців, середня заробітна плата, яку він одержував на виборній посаді у раді, що виплачується з відповідного місцевого бюджету.

Справді, депутат місцевої ради має відповідне право повернутися на попереднє місце роботи. Але необхідно враховувати, що право на вказану середню заробітну плату залишається за депутатом, який не може повернутися на попередню роботу (посаду) та шукає іншу роботу у зв'язку із необхідністю заробляти собі на життя працею. Якщо колишній депутат має право на пенсію за вислугу років і скористався ним, то, вочевидь, він не потребує гостро влаштування на роботу.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 36 (428) 6-12 вересня 2003 р.