• Помилка у розрахунку прибутку за січень


Підприємство допустило помилку у розрахунку суми податку на прибуток за січень 2003 р., оскільки занизило суму валового доходу. Чи слід подавати до податкового органу уточнюючий розрахунок за січень та сплачувати штрафні санкції, якщо за результатами I кварталу 2003 р. подано декларацію про прибуток підприємства з урахуванням суми валового доходу, не відображеної у декларації за січень 2003 р.?
(ТОВ «Ост», м. Костянтинівка, Донецька обл.)

 


Пунктом 14 Перехідних положень Закону № 349/94-ВР для забезпечення стабільного планування доходів Зведеного бюджету України в 2003 р. при переході до нових податкових періодів передбачено здійснення платником податку сплати податку за результатами січня 2003 р. При цьому податок слід розраховувати за правилами, встановленими для повного податкового періоду з урахуванням від’ємного значення об’єкта оподаткування попередніх періодів, приросту (убутку) матеріальних запасів за січень 2003 р. та суми амортизаційних відрахувань за січень 2003 р., яка визначається як одна третина суми амортизаційних відрахувань І кварталу 2003 р.
У зв’язку зі змінами, внесеними до Закону № 334/94-ВР Законом № 349-IV, з 01.01.2003 р. з метою оподаткування податком на прибуток використовуються такі податкові періоди: календарні квартал, півріччя, три квартали, рік.
Якщо платником самостійно виявлено помилки, що містяться у раніше поданій ним декларації, то відповідно до п. 5.1 ст. 5 Закону № 2181-III такий платник зобов’язаний подати нову декларацію, що містить виправлені показники (п. 2.1 Порядку № 42).
У разі якщо платник податку подає нову декларацію до закінчення граничного строку подання декларації за такий звітний період, то сума податку до сплати за такий звітний період підлягає перерахуванню відповідно до виправлених показників, а штрафні санкції, передбачені ст. 17 Закону № 2181-III, не застосовуються (п. 2.2 Порядку № 42).
Якщо після подачі декларації за звітний період платник податку подає нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання декларації за такий самий звітний (податковий) період, то така звітна декларація не вважається уточнюючою, а штрафи, визначені в п. 17.2 ст. 17 Закону № 2181-III, не застосовуються (п. 2.2 Порядку № 143).
Отже, оскільки платник податку виправляє помилку, допущену при розрахунку прибутку за січень, у межах податкового періоду — календарного кварталу та подає за такий період декларацію з податку на прибуток, складену правильно, то подавати до податкового органу уточнюючий розрахунок з податку на прибуток та сплачувати штрафні санкції такому платникові податку не слід.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 34 вересень 2003 року