Прибутковий податок з громадян


Безоплатно надане вугілля

 

Безоплатно надане вугілля

Чи оподатковується вартість безоплатно наданого вугілля працівникам (колишнім працівникам) підприємств вугільної промисловості?

Згідно із Законом № 1127-ХІV (ст. 43) підприємства з видобутку вугілля та вуглебудівні підприємства безоплатно надають вугілля на побутові потреби в розмірі, що визначається колективним договором, таким категоріям осіб:
працівникам з видобутку (переробки) вугілля та вуглебудівних підприємств;
пенсіонерам, які пропрацювали на підприємствах з видобутку (переробки) вугілля, вуглебудівних підприємствах: на підземних роботах — не менше ніж 10 років для чоловіків i не менше 7 років 6 місяців — для жінок; на роботах, пов’язаних із підземними умовами, — не менше ніж 15 років для чоловіків i не менше 12 років 6 місяців — для жінок; на роботах технологічної лінії на поверхні діючих шахт чи на шахтах, що будуються, розрізах, збагачувальних та брикетних фабриках — не менше ніж 20 років для чоловіків i не менше 15 років — для жінок;
інвалідам i ветеранам війни та праці, особам, нагородженим знаками Шахтарської Слави або Шахтарської Доблесті трьох ступенів, особам, інвалідність яких настала внаслідок загального захворювання, у разі, якщо вони користувалися цим правом до настання інвалідності;
сім’ям працівників, які загинули (померли) на підприємствах з видобутку (переробки) вугілля, які отримують пенсії у зв’язку з втратою годувальника.
Особи, які мають право на безоплатне отримання вугілля на побутові потреби, але проживають у будинках, що мають центральне опалення, у розрахунках за комунальні послуги звільняються від сплати за електричну енергію та газ за рахунок коштів підприємства з видобутку (переробки) вугілля, які перераховують кошти на ці потреби до місцевого бюджету.
Положень щодо необкладання прибутковим податком з громадян вартості безоплатно наданого громадянам вугілля зазначений Закон (ст. 43) не містить.
У переліку пільг щодо сплати прибуткового податку, що надаються громадянам відповідно до Декрету № 13-92 (статті 5, 6), який на сьогодні регулює порядок оподаткування доходів громадян та порядок надання пільг щодо сплати прибуткового податку з громадян, також не встановлено положень щодо неоподаткування вартості безоплатно наданого вугілля працівникам (колишнім працівникам) підприємств вугільної промисловості чи віднесення зазначеної видачі вугілля до компенсаційних виплат, що звільняються від обкладання прибутковим податком з громадян (пп. «г» п. 1 ст. 5 зазначеного Декрету).
Оскільки чинне законодавство не передбачає в перелічених випадках звільнення від обкладання прибутковим податком з громадян безоплатної видачі громадянам вугілля, його вартість включається до їх сукупного оподатковуваного доходу й обкладається прибутковим податком з громадян на загальних підставах.
Водночас Законом України від 22.05.2003 р. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (набирає чинності з 1 січня 2004 р.) вартість вугілля та вугільних брикетів, безоплатно наданих у встановлених обсягах, зокрема, непрацюючим пенсіонерам, які мають стаж роботи на вугледобувних підприємствах не менш 10 років на підземних роботах або не менш 20 років на поверхні, звільнятиметься від обкладання податком з доходів фізичних осіб (пп. 4.3.15 п. 4.3 ст. 4).

Консультують фахівці департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 34 вересень 2003 року